Petržalským školám hrozilo odpojenie

2.10.2006
Páčil sa vám článok?

Finančná situácia petržalských škôl je už dlhší čas kritická a v posledných dňoch a týždňoch reálne hrozilo, že školy a školské zariadenia v tejto bratislavskej mestskej časti budú odpojené od tepla. Túto hrozbu sa podarilo minulý týždeň zažehnať.

Petržalskí poslanci na situáciu upozorňovali už v júni, kompetentné miesta však na písomné požiadavky tamojšej samosprávy nereagovali. Iba v uplynulých dňoch sa podarilo nadviazať a zintenzívniť rokovania medzi starostom Petržalky Vladimírom Bajanom, generálnym riaditeľom C-Term (dodávateľ tepla pre petržalské školy a školské zariadenia ) Vojtechom Červenkom a vedúcim služobného úradu ministerstva školstva Petrom Mederlym. Na základe týchto rokovaní ministerstvo minulý týždeň uvoľnilo zálohovo sedem miliónov korún na riešenie akútnej situácie v oblasti úhrad za teplo dodávané pre školy. Petržalka dostala aj prísľub na konečnú úpravu rozpočtu v priebehu októbra.

Mestská časť zápasí s celkovým nedostatkom financií v oblasti školstva, kde deficit v septembri dosiahol už výšku takmer 25 miliónov korún. Z tejto sumy takmer 14 miliónov tvorí podlžnosť voči dodávateľovi tepla a teplej úžitkovej vody - spoločnosti C-Term. Po dohode medzi mestskou časťou a dodávateľom tepla bol termín, ku ktorému bol C-Term rozhodnutý odpojiť petržalské školy a školské zariadenia od tepla, niekoľkokrát posunutý.

Petržalskí poslanci schválili na svojom septembrovom rokovaní uvoľnenie takmer piatich miliónov korún na dočasné uhradenie platieb za teplo za materské školy. Po uvoľnení spomínaných siedmich miliónov zo strany ministerstva školstva bol zažehnaný zatiaľ posledný termín, ku ktorému malo k odpojeniu dôjsť - 13. október. Situácia však naďalej nie je úplne doriešená.

Páčil sa vám článok?