V Činohre SND bude od apríla Tančiareň

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Poznáte ten pocit, keď si prezeráte fotografie v rodinnom albume. Pripomínajú vám dôverne blízko, ale aj kdesi hlboko v pamäti ukryté tváre. Zo školských fotografií sa usmievajú spolužiaci, ktorých mená sa vám okamžite vynoria v mysli, ale aj mená iných, na ktoré si nedokážete spomenúť, ba niektoré tváre vám nič nehovoria...

Kedy to vlastne bolo? Kde? V pamäti celého minulého storočia zalistujeme v novopripravenej inscenácii v Činohre SND, ktorá má názov Tančiareň.

Tanečný lokál - miesto, kde sa schádzajú ľudia, ktorí hľadajú partnerov. Tanec je jedným z najstarších spôsobov, ako nájsť k sebe cestu a splynúť aspoň na chvíľu v objatí. Z osamelých jednotlivcov sa stávajú dvojice, z ľudí ešte nedávno cudzích partner a milenci. Alebo aj nie...

Tanec a hudba vypovedajú o ľudskej túžbe po zblížení. A aj v tom tanečnom lokále sa môžu spojiť a rozdeliť osudy stoviek ľudí počas jedného nie najšťastnejšieho storočia, ktoré práve uplynulo. Storočia vojen, prevratov a čudných politických režimov, ale aj storočia tanga, twistu, rokenrolu a techna. V lokále, za ktorého múrmi sa valia dejiny, svoje osobné malé dejiny stretnutí, lásky a lúčenia prežívajú protagonosti Tančiarne. A to všetko sa udeje bez slov, iba na pozadí hudby, tanca, piesní.

To bola téma, ktorá začiatkom osemdesiatych rokov inšpirovala francúzskych tvorcov a v roku 1981 sa zrodila inscenácia Le Bal. Divadelné predstavenie zase inšpirovalo talianskeho filmového režiséra Ettore Scolu, ktorý nakrútil film Le Bal (Tančiareň). Film potom inšpiroval budapeštianskych divadelníkov z divadla Vígszínház. Toto predstavenie sme mali možnosť vidieť v roku 1995 aj v SND. O päť rokov neskôr začali Martin Huba a Martin Porubjak uvažovať, ako by mohli v DPOH pretancovať 20. storočím. A našimi dejinami. Stane sa! Naša Tančiareň je situovaná do haly hotela Carlton a načrtnutá v bizarných obrazoch veľkých historických pláten aj v intímnych, osobných detailoch.

Dejinami 20. storočia pretancujú herci troch generácií - Emília Vášáryová, Kamila Magálová, Gabriela Dzúriková, Ladislav Chudík, František Zvarík, Martin Huba, Dušan Cinkota... Príďte si zatancovať do DPOH. Už od soboty 7. apríla, keď je premiéra.

(ts)

V Tančiarni stretnete aj Ivanu Kuxovú, Kamilu Magálovú a Dušana Cinkotu.
FOTO - Jana Nemčoková

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie