Paríž a Parížania v mestskom múzeu

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Mestské múzeum v Bratislave v spolupráci s Múzeom Carnavalet v Paríži pripravuje v týchto dňoch unikátnu výstavu pod názvom Paríž a Parížania v časoch kráľa Slnko. Od 2. apríla do 10. júna predstaví návštevníkom múzea výtvarne a historicky cenné grafiky, ktoré priblížia život Francúzov počas vlády kráľa Ľudovíta XIV.

Významné Múzeum Carnavalet v Paríži vlastní niekoľko desiatok významných Almanachov vydaných medzi rokmi 1658 až 1794. Štyridsať z nich bolo vydaných počas vlády Ľudovíta XIV., a to v období od r. 1661 nepretržite až po rok jeho smrti 1715. Ich kvalita a stav uchovania sú pozoruhodné.

Múzeum Carnavalet v Paríži prezentuje v Mestskom múzeu v Bratislave 40 almanachov, ktoré odrážajú najdramatickejšie udalosti uvedeného obdobia. Almanachy predstavujú veľké ilustrované plagáty grafík znázorňujúce najrozličnejšie udalosti jednotlivých rokov vlády Ľudovíta XIV. - kráľa Slnko. Kompozíciu voľného listu tvorí ústredný motív najdôležitejšej udalosti konkrétneho kalendárneho roku a ten je zároveň aj hlavnou myšlienkou almanachu. V dolnej časti listu je umiestnený kalendár, ktorý je buď natlačený alebo nalepený. Vyznačuje dôležité dni v týždni, nedele, cirkevné obdobia i sviatky a lunárne cykly. V prípade, že bol rok bohatý na významné udalosti, popri hlavnej téme sa vyskytovali na voľnom liste vinety. Šlo o menšie grafické bohato ilustrované nálepky rozmiestnené po ploche voľného listu, pričom nesmeli potláčať ústredný motív. Komu boli almanachy určené, nie je rozhodujúce, pretože sa nevie, kto almanachy kupoval, ani aká bola ich cena. Ilustrácie udalostí boli však určené predovšetkým pre negramotných.

Výstava unikátnych grafických diel je pre každého súčasníka prehliadkou histórie, svetových dejín, umenia a architektúry 17. - 18. storočia. Parížske almanachy sú prvým svedectvom spoločenského poriadku a usporiadania života nielen v Paríži, ale v celom Francúzsku za čias vlády Ľudovíta XIV. Kolekcia grafík Múzea Carnavalet to potvrdzuje. Výstava v Mestskom múzeu v Starej radnici je otvorená denne okrem pondelka, od 10.00 do 17.00, v sobotu a nedeľu od 11.00 do 18.00.

Výstava je súčasťou väčšieho projektu a súbežne s jej trvaním sa uskutočnia ďalšie podujatia v rámci dní francúzskej kultúry v Bratislave, ktoré pripravili ministerstvo kultúry, mesto Bratislava a Francúzsky inštitút.

(mm)

Páčil sa vám článok?