Študenti môžu zbierať použité monočlánky

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Od začiatku februára sa na väčšine bratislavských gymnázií realizuje environmentálny projekt Vox Luci (Hlas lesa), ktorý organizuje Strom života v spolupráci s bratislavským magistrátom. Prostredníctvom neho majú aj študenti možnosť zapojiť sa do zberu použitých monočlánkov.

Oddelenie životného prostredia sa už viac rokov sústreďuje na separáciu tohto nebezpečného odpadu pomocou zberných nádob, ktoré si už mnohí občania všimli v predajniach elektrospotrebičov, či foto - kino (tí ekologicky uvedomelejší ich určite využívajú). Projekt dáva možnosť zapojiť sa do zberu študentom bratislavských gymnázií, ktorí patria medzi významných spotrebiteľov jednorazových batérii. Tie sa často končia v bežnom komunálnom odpade, pretože zberové miesta v predajniach elektroniky sú „príliš od ruky“.

Školský zber sa priebežne hodnotený, čím študenti dostávajú spätnú väzbu o úspešnosti zberu na ostatných gymnáziách. Cieľom projektu Vox Luci nie je len zachytenie čo najväčšieho množstva tohto nebezpečného odpadu, ale predovšetkým zvýšenie environmentálneho povedomia mladej generácie. Dôležité sú prednášky. Ich nosnou témou je kolobeh odpadu v spoločnosti, spôsob jeho likvidácie, opätovného využitia a predovšetkým spôsoby znižovania jeho produkcie. Priateľskejšie správanie k životnému prostrediu sa prezentuje prostredníctvom informačných panelov, umiestnených na chodbách škôl, ktoré umožnia mladým ľuďom aktívnym činom prispieť k ochrane prírody. V Bratislave sa ročne vyzbiera asi 2500 kg použitých monočlánkov.

Juraj Číž

Páčil sa vám článok?