Na Komenského námestí otvorili výstavu Labyrint sveta

15.11.2020
0

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

České centrum Bratislava v spolupráci s Veľvyslanectvom ČR na Slovensku otvára v hlavnom meste outdoorovú výstavu Labyrint sveta.

Robí tak pri príležitosti 350. výročia úmrtia Jana Amosa Komenského, výstava je symbolicky umiestnená na Komenského námestí. Ponúka netradičné prepojenie Komenského textov s kolážami Miroslava Huptycha.

"Určitou iróniou je skutočnosť, že v našom svete často dominujú praxe a princípy, ktoré sú v priamom rozpore s Komenského zásadami a odporúčaniami. Komenského kritika spoločnosti predstavená formou alegórie v Labyrinte sveta a raji srdca je tak v mnohých ohľadoch dokonca aktuálnejšia, ako bola ešte pred pár rokmi," konštatuje kurátor výstavy Jaroslav Anděl.

Podľa riaditeľky Českého centra Moniky Koblerovej sa otvorením výstavy symbolicky začínajú oslavy výročí J. A. Komenského. Budeme sa k nim v našom programe vracať až do roku 2022, keď si pripomenieme 430. výročie Komenského narodenia," priblížila Koblerová s tým, že plánujú putovanie výstavy aj do ďalších slovenských miest, ale aj do zahraničia. Záujem prejavili České centrá v Berlíne, Madride či Holandsku.

Výstava na Komenského námestí v Bratislave potrvá do konca novembra. Vznikla s podporou Metropolitného inštitútu Bratislavy.

(TASR)

Páčil sa vám článok?