Nový folklór ovládne Novú Cvernovku, kde sa dnes začína Bratislavský knižný festival

11.9.2020

Zdroj: Nina Pacherová

Páčil sa vám článok?

Bratislavský knižný festival BRaK otvorí svoje festivalové brány už tento piatok 11. 9. o 17:00 a od toho momentu do nedele večera 13. 9. bude Nová Cvernovka nabitá bohatým kultúrnym programom. Okrem predajnej výstavy kníh budú pripravené diskusie, čítania, koncerty, divadelné predstavenia, workshopy a na svoje si prídu aj rodičia s deťmi.

Jednou z ústredných tém, ktorá ovplyvnila programovú podobu aktuálneho siedmeho ročníka festivalu BRaK, je oxymoricky znejúce slovné spojenie „nový folklór“BRaK sa uskutoční aj v čase aktuálnych sprísnených opatrení. Počas posledného týždňa nastali v programe niektoré zmeny – nevystúpi poľská kapela Hańba a slovensko-maďarská kapela DRŤ a na Slovensko nebude môcť pricestovať reprezentant poľskej reportážnej literatúry, spisovateľ Ziemowit Szczerek, autor známeho románu Sivý dym.

Organizátori presúvajú väčšinu programu do exteriéru, kde bude umiestnená aj väčšia časť predajných knižných stánkov. Zastúpenie na tohtoročnom ročníku bude mať okolo 50 slovenských a českých vydavateľstiev, ktoré budú môcť návštevníci vidieť počas dvoch víkendových festivalových dní (12. 9. od 10:00 – 19:00 a 13. 9. od 10:00 – 17:00). Pre vydavateľov a knižných predajcov je pripravená aj konferencia s názvom „Kríza ako príležitosť“. Uskutoční sa tento víkend od 12. do 13. 9. v dopoludňajších hodinách v Novej Cvernovke pre vopred registrovaných účastníkov.

Aj napriek aktuálnym obmedzeniam na Slovensko budú môcť docestovať maďarský spisovateľ György Dragomán, ktorý patrí medzi najprekladanejších maďarských súčasných autorov, a maďarská autorka Anna Szabó T., ktorej nedávno na Slovensku vyšla kniha krátkych poviedok Pokus – Omyl. V spoločnom rozhovore okrem iného priblížia, ako funguje literárna domácnosť v praxi.

Na BRaK zavíta aj známy autor satirických románov Timur Vermes. Jeho debut A je tu zas sa stal svetovým bestsellerom. Kniha bola aj úspešne sfilmovaná. Mimoriadny úspech dosiahol spisovateľ aj s druhou knihou Hladní a sýti. Prvá kniha zachytáva moment, keď sa Adolf Hitler jedného dňa prebudí v dnešnom Berlíne a neverí vlastným očiam. Nemecko nielenže naďalej existuje, ale aj prekvitá. Druhá sa výsostne satiricky viaže k utečeneckej kríze.

Zdroj: Gabriel Kuchta

Kmeňoví autori reportážnej edície vydavateľstva Absynt sú od začiatku súčasťou programu. Reportážnu literatúru zastúpia v spoločnom rozhovore Andrej Bán a český spisovateľ Jan Urban, ktorých profesionálne spojila téma balkánskych krajín. Po mnohých pokusoch tento rok festival konečne navštívi Mariusz Szczygieł, oceňovaný poľský reportér a spisovateľ, veľký propagátor poľskej reportážnej školy, ktorý v rozhovore s Michalom Hvoreckým uvedie svoju ostatnú knihu Nie je.

V nedeľnom festivalovom programe teoretik popkultúry Juraj Malíček vyspovedá Evu Ondovú z nezávislej komiksovej platformy POMIMO, Tomáša Motala, ktorý sa debutovou trilógiou Traum zaradil medzi najoriginálnejších českých komiksových ilustrátorov, a Mareka Rubeca, autora úspešného komiksu Jarmil.

Zdroj: BRaK

Hosťami festivalu budú aj Jáchym Topol (na snímke) a Pavel Hájek, ktorí predstavia doteraz nepublikované texty frontmana Psích vojakov Filipa Topola o jeho legendárnom a tajomnom priateľovi Kilánovi Nedory Ml. Kniha vychádza vo vydavateľskej edícii Knihovny Václava Havla ako prvý zväzok zamýšľanej trojzväzkovej edície Archiv Filipa Topola. Súčasťou programu bude aj projekcia obľúbeného Filipovho videoklipu k skladbe Kilián Nedory od Víta Pancířa z roku 1996, ktorý ste zrejme ešte nevideli.

Súčasťou BRaK programu bude aj účasť britského autora Alfie Bowna, ktorý pôsobí na londýnskej univerzite Royal Holloway, predtým prednášal na Univerzite Hang Seng v Hongkongu. Venuje sa výskumu digitálnych médií, videohier, okrem toho je publicistom, články vydal napríklad v Guardian, The Paris Review alebo The Independent. Diskusiu s ním bude moderovať Tomáš Hučko v rámci pravidelných podujatí Kapitalks.

Už niekoľko rokov sa knihy s témou ľudového liečiteľstva, šamanizmu, obradných slávností či bylinkárstva nenachádzajú v kníhkupectvách iba v regáloch s ezoterikou, ale nájdeme ich aj medzi najoceňovanejšími beletristickými publikáciami. Dôkazom toho sú v Česku Kateřina Tučková či Anna Bolavá a na Slovensku jednoznačne Marek Vadas, ktorý o. i. aj zážitky s africkým ľudovým liečiteľstvom zúročil v knihe Liečiteľ (víťaz Anasoft litera 2007), a Alena Sabuchová, ktorá rozhovory s ľudovými liečiteľkami z Podlasia zúročila v knihe Šeptuchy (vo finálovej päťke Anasoft litera 2020).

Medziriadky sú platforma pre mladú literatúru, ktorá organizuje literárnu súťaž, letnú školu literatúry a autorské čítania. Na nich sa vždy predstaví jeden etablovaný autor/jedna etablovaná autorka v tandeme s mladým začínajúcim autorom/mladou začínajúcou autorkou. Na BRaK-u sa takto spolu predstavia česká prozaička Viktorie Hanišová a medziriadkarka Magdaléna Martišková.

Súborné vydanie Slovenských ľudových piesní Bélu Bartóka v štyroch zväzkoch má ambíciu ukončiť takmer storočný proces prípravy, edície a kompletného publikovania jednej z najväčších individuálnych zbierok slovenských ľudových piesní v histórii, ktorú vytvoril etnomuzikológ a skladateľ Béla Bartók. Predstaviť trojzväzkové súborné dielo, ktoré tento rok vyšlo v Hudobnom centre, prídu zostavovatelia publikácie – muzikológovia Alica Elscheková a Oskár Elschek spolu s Vladimírom Godárom, ktorý je autorom úprav vybraných Bartókových slovenských ľudových piesní pre spev a sláčikové kvarteto.

Okrem množstva pekných detských knižiek, ktoré budú ponúkať knižní vystavovatelia, sú pripravené dopoludňajšie divadelné predstavenia, hravé čítania a kreatívne workshopy napríklad so všestranne zameraným výtvarníkom Marekom Cinom, s autormi obľúbeného animovaného seriálu Tresky plesky či vytvorenie suveníru pod odborným dohľadom projektu Vytvorené na Slovensku. Štúdio Pressink sídliace v Novej Cvernovke pracuje s tlačiarenskými strojmi staršími viac ako sto rokov, pre deti pripravia workshop, kde si budú môcť vytlačiť plagát na starom nemeckom obťahováku značky FAG Standard. Workshopy majú obmedzenú kapacitu je potrebné sa registrovať, viac informácii na www.brakfestival.sk

Hudba na Brak-u

Tohtoročný festival je i napriek súčasným obmedzeniam plný aj skvelého hudobného programu. Slovenská rodáčka žijúca v Berlíne Nina Pixel sa na festivale predstaví s projektom Ancestral Archeology a s vlastnou verziou experimentálneho „folklóru“ v podobe príbehov a tradícií prerozprávaných do elektronického jazyka, pomocou upravených nástrojov a terénnych záznamov. Okrem nich sa na festivale ukážu aj poľské divožienky SUTARI, ktorých experimentálne vokály sú inšpirované poľským folklórom. Súčasťou hudobného programu bude aj koncert zoskupenia Roman Radkovič Collective. Kapela improvizuje, experimentuje s možnosťami zvukov a tvorí akúsi netradičnú hlukovú koláž hranú na tradičných nástrojoch ako akordeón, kontrabas či klávesy. Hudobný projekt Erika Sikoru, aktuálneho laureáta Ceny Oskára Čepana, s názvom DŽUMELEC si budete môcť pozrieť aj na BraK-u. Charakteristické pre jeho tvorbu sú hudobne jednoduché, ba až naivné podomácky vyrobené pesničky v garáži alebo kúpeľni, hrané so španielkou alebo basou, a jemne korenené lúskaním, domácimi či lesnými šumami, alebo naivnými klávesovými sólkami. Tematicky do programu veľmi zapadá aj tanečno-divadelné predstavenie Folklore not war inscenácia vychádzajúca zo spomienok Slovákov a Sloveniek na prvú svetovú vojnu. Folklórny materiál tu dostáva súčasný zvuk a pohyb nový tvar.

Vstup na podujatie: dobrovoľný príspevok.

(ts)

Páčil sa vám článok?