Národnú cenu Slnko v sieti za najlepší hraný film získala dráma Nech je svetlo, divácku cenu Loli paradička

9.9.2020
0

Zdroj: TASR - Pavol Zachar

Páčil sa vám článok?

Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA) vyhlásila v stredu večer laureátov národnej filmovej ceny Slnko v sieti za rok 2019. Slávnostnému večeru v bratislavskej Starej tržnici dominovali filmy Amnestie so ziskom šiestich ocenení a snímka Nech je svetlo, ktorá uspela v piatich kategóriách a patrí jej titul najlepší hraný film.

Dráma Nech je svetlo režiséra Marka Škopa a producentskej zostavy Marko Škop, Ján Meliš, Petr Oukropec, Pavel Strnad uspela aj v kategóriách najlepšia filmová réžia, scenár, najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe, ocenenie získal Milan Ondrík, a Slnko v sieti si odniesla za najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe tohto filmu Zuzana Konečná.

Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe podala podľa SFTA česká herečka Anna Geislerová, slovenskú národnú filmovú cenu získala za postavu Miriam Kelemenovej v politickom thrilleri Amnestie. Za úlohu Gujdu v tomto filme získal Slnko v sieti v kategórii najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej Gregor Hološka. Amnestie uspeli aj v kategóriách najlepší architekt - scénograf (Tomáš Berka, Karol Filo, Václav Vohlídal), najlepší kameramanský výkon (Tomáš Juríček), ďalej tiež v kategórii najlepší filmový zvuk (Viktor Krivosudský) a najlepší strih (Matej Beneš).

Najlepším dokumentárnym filmom v 10. ročníku Slnka v sieti je snímka Dobrá smrť režiséra Tomáša Krupu a producentskej trojice T. Krupa, Dagmar Sedláčková a Arash T. Riahi. Titul najlepší animovaný film patrí snímke Šarkan režiséra Martina Smatanu a producenta Petra Badača. V ďalších kategóriách získal ocenenie za najlepšie kostýmy Marek Cpin za film Hodinárov učeň. Táto filmová rozprávka získala Slnko v sieti aj v kategórii najlepšie masky, ocenenie patrí českej maskérke Helene Steidlovej. Slnko v sieti za najlepšiu filmovú hudbu si odniesol David Kollar za film Punk je hned!

Slnko v sieti za výnimočný prínos slovenskej audiovizuálnej kultúre si prevzal humorista, herec a spisovateľ Milan Lasica (na fotografii). Divácku cenu získala v on-line hlasovaní romantická komédia z východného Slovenska - Loli paradička (r. Richard Staviarsky, Víťo Staviarsky).

(TASR)

Páčil sa vám článok?