Račianske vinobranie aj s ukážkami výroby vína

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

V piatok 15. septembra sa v Rači uskutoční tradičné Račianske vinobranie, ktoré potrvá až do nedele 17. septembra. Piatok ako deň voľna využili jeho organizátori, aby odštartovali trojdňovú oslavu vína, pre Raču od nepamäti príznačného.

Hlavný program je pripravený na sobotu, keď sa o 11.00 vyberie alegorický sprievod na čele s bohom vína Bakchusom z časti Východné cez Krasňany do Rače. Program sprevádzajúci oslavy sa tento rok uskutoční na troch miestach.

Na Námestí hrdinov bude v sobotu od 13.00 vyhrávať Dychová hudba Račanka, Dychová hudba Cajlané, vystúpi skupina Mloci, Boboš - the Frozen Dozen, ľudová hudba Horec a ďalší. V nedeľu od 14.00 zahrá Raggtime Jazz Band, Cimbálová muzika Balážovci, Dychová hudba Borovienka z Lančára, Zuzana Suchánková a od pol ôsmej bude patriť námestie zábavnému programu Veselej muziky.

Druhým miestom bude amfiteáter v Knižkovej doline, kde v sobotu od 14.00 vystúpi detský folklórny súbor Hájenka, Vranovské chodúľové divadlo, Senzus a v nedeľu tiež od 14.00 detský folklórny súbor Vienok, muzikálové divadlo Alkana, country skupina Clogg Show, skupina Drišľak a o 18.30 sa začne diskotéka.

Račania mysleli aj na najmenších účastníkov vinobrania a pripravili im program v malom amfiteátri na Žarnovickej ulici. V sobotu od 14.00 ich bude zabávať rodina Krtovcov s ukážkami žonglovania, chodenia po lane, vystúpi bábkové divadlo Janka a Danka a DJ Roman. V nedeľu sa program začne o 14.00 bábkovým divadlom, pokračovať bude vystúpením skupiny moderného tanca z KS Impulz a skončí sa detskou diskotékou s programom, ktorá sa začne o 16.00.

Tohtoročné vinobranie bude bohaté na sprievodné akcie, ktorých ústredným motívom bude ukážka procesu výroby vína. Ako povedal račiansky starosta Pavol Bielik, aj takto chcú ľuďom ukázať, čo všetko musí vinohradník počas roka urobiť, aby vypestoval dobré hrozno a z neho urobil lahodné víno. K atrakciám bude patriť ukážka lisovania hrozna, pokus o zostavenie kilometrového koláča, ale aj vyhodnotenie súťaže o najkrajší strapec hrozna.

Súčasťou osláv budú aj športové zápolenia vo futbale, hokejbale, stolnom tenise, karate, ale i šachu. Vyvrcholením tohtoročného vinobrania, posledného v tomto tisícročí bude veľkolepý nedeľný ohňostroj o 21. hodine.

(mer)

Páčil sa vám článok?