Nové SND majú dokončiť na jeseň 2002

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Začiatkom júna novostavbu SND navštívil prezident Rudolf Schuster, ktorý úvahy o zastavení výstavby alebo predaj budovy označil za vyslovenú hlúposť.

Súčasne sa vyslovil za urýchlenú dostavbu, ktorá môže priniesť prospech investorom, dodávateľom, Bratislave a celému Slovensku.

Nová budova Slovenského národného divadla by mala byť dokončená do konca roku 2002. Tento rok pôjde na jej dostavbu zo štátneho rozpočtu 150 miliónov korún, ďalších 250 miliónov by malo pribudnúť z privatizácie a z lotérií. Na jeseň 1999 vláda schválila variant, podľa ktorého bude na dostavbu SND potrebných 1,7 miliardy korún. Časť má byť poskytnutá zo štátneho rozpočtu a časť z mimorozpočtových zdrojov.

V novej budove SND by mali byť dve divadelné scény, čitárne, reštaurácie, parkoviská a v súčasnosti sa hľadajú priestory aj pre galériu. Kapacita činohry bude v hlavnej sále predstavovať 665 sedadiel a v skúšobni 160 sedadiel. Kapacita opery bude 928 sedadiel.

Ako potvrdil riaditeľ SND Dušan Jamrich, do novostavby by sa po dokončení mala z Malej scény presťahovať činohra SND, ktorá bude súčasne pôsobiť aj v DPOH. Priestory Malej scény by malo ministerstvo školstva poskytnúť pravdepodobne Vysokej škole múzických umení.

(brn)

Páčil sa vám článok?