Nadmerný hluk z koncertov môže zabíjať

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Nielenže musíme všetci s pánom Holčíkom súhlasiť, že brutalita najmä víkendového vyvádzania rôznych kapiel, zosilňovaných elektronikou až do nepríčetnosti, znamená zničenie spánku mnohých Bratislavčanov, ale pán Holčík ešte nepostihol celý rozsah tohto vyvádzania v Bratislave.

Ani zďaleka to nebolo len v tú noc z 29. na 30. apríla, ale v letných mesiacoch, vlani i predvlani a už aj tento rok prakticky každý víkend niekto “šalie” na úkor tých, čo cez týždeň tvrdo a dlho pracujú a aspoň po tej 22. hodine, či po polnoci chcú spať. Týka sa to detí, dospelých a paradoxne aj psov, ktorí pri bubnovaní, činelovaní a vyrevovaní začnú zavíjať.

Nepoznám situáciu v iných mestách, ale myslím si, že táto bratislavská víkendová špecialita nemá obdoby u nás ani v zahraničí. Či už je to v Petržalke na brehu krásneho modrého Dunaja, alebo na Hlavnom námestí, alebo počas akýchsi festivalov džezovej hudby. Chápem, že hluk a decibely sa pre niektorých stali potrebnou drogou, ale túto požiadavku možno uspokojovať s určením limitu decibelov a časového obmedzenia, povedzme na tých predpísaných 22 hodín, alebo ešte lepšie, kvôli deťom, do 21. hodiny.

Vlado Krčméry, Staré Mesto

~     ~     ~
Pripájam sa k protestu pána Holčíka proti nadmernému zaťažovaniu hlukom obyvateľov Starého Mesta spôsobované povolenými celonočnými produkciami najmä z petržalskej strany Dunaja. Súčasne chcem informovať verejnosť, že už tretí rok obyvatelia Fajnorovho nábrežia, Kúpeľnej, Mostovej, Medenej ulice organizujú petície, ktorých cieľom je dosiahnuť zníženie hladiny hluku na únosnú mieru v nočných hodinách, ktorý sa rozlieha z petržalského brehu Dunaja od jari do jesene a to najmä počas víkendov (hoci nadmerná hlučnosť nie je výnimkou počas kultúrneho leta aj v týždni). Zatiaľ všetko neúspešne.

Veľmi rada by som sa teda opýtala vedenia miestnych úradov Starého Mesta aj Petržalky, ako si v tejto oblasti predstavujú ochranu zdravia obyvateľov, ktorú nám zaručujú mnohé právne normy. V prípade, že sa v noci obrátite na políciu, tá iba skonštatuje, že akcia je riadne povolená. Ak starosta Bajan povolil akciu z 29. apríla mal by sa predtým oboznámiť s fyzikálnou podstatou šírenia zvuku, čím myslím šírenie nízkych frekvencií odrazom z vodnej hladiny.

Prečo sa pri povoľovaní takýchto akcií, ktorých v budúcnosti bude iba pribúdať, nedávajú prevádzkovateľovi určité podmienky, za ktorých sa takáto produkcia môže prevádzkovať? Prečo sa organizátorovi akcie nestanoví vykonanie takých opatrení, aby sa šíreniu nadmerného hluku v čase pokoja zabránilo? Už nízke úrovne hluku narúšajú koncentráciu. Ak sa hladina hluku zvýši, telo začína produkovať zvýšené množstvo stresových hormónov, napr. adrenalínu. Cievy sa zužujú, črevo pracuje pomalšie. Z dlhodobého hľadiska to môže viesť k vzniku srdcovo-cievnych ochorení. Hluk teda môže zabíjať!

Mária Holická, Staré Mesto
AD: CELONOČNÉ KONCERTY RUŠIA SPÁNOK MESTA (BN 09/2000)

Páčil sa vám článok?