Staromestské kultúrne leto sa začne 23. júna

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Renomé mestskej časti Staré Mesto výrazne pomohla organizácia úspešných osláv príchodu roku 2000 v centre Bratislavy. Niektoré zahraničné médiá ich dokonca označili za najlepšie v strednej Európe.

O to väčšie sú očakávania Bratislavčanov v súvislosti s ďalšími kultúrno-spoločenskými podujatiami. V týchto dňoch Staré Mesto zverejnilo program tohtoročného Staromestského kultúrneho leta 2000.

Popri vlastných podujatiach sa Staré Mesto stáva spoluorganizátorom významnejších umeleckých projektov, ktoré ďaleko presahujú rámec mestskej časti alebo dokonca hlavného mesta. Rozširuje sa tiež okruh spolupracujúcich partnerov; v jubilejnom roku k nim pribudne napr. Mestské múzeum, módna značka ZOE alebo Ústredie ľudovej umeleckej tvorivosti.

K tradičným priestorom Staromestského kultúrneho leta, ako je korzo, Hlavné námestie, Zichyho palác, dunajské lode, alebo Kalvária, sa tohto roku vracia Grassalkovichova záhrada, kde sa 23. júna uskutoční vernisáž V. ročníka výstavy Socha a objekt. Obľúbená Jazzová loď Petra Lipu vypláva na Dunaj hneď dvakrát - 30. júna a 7. júla. V rámci projektu Istropolitana - medzinárodného festivalu vysokých divadelných škôl - sa uskutočnia v uliciach Starého Mesta viaceré divadelné predstavenia pod hlavičkou „Divadelná Korzo party“. Ďalšie dve Korzo party budú 12. augusta s prívlastkom „tanečná“ a 23. septembra ako veľká módna show ZOE.

Veľkou diváckou atrakciou sľubuje byť odhalenie historického dela pred Múzeom zbraní v polovici júla, spojené s označením nultého poludníka Bratislavy na pôvodnom mieste pod Michalskou vežou. Na toto podujatie bude nadväzovať Korunovačný sprievod po novovyznačenej Korunovačnej ceste (17. júla) a Cisárove narodeniny - happening k 170. výročiu narodenia cisára Františka Jozefa I. a 110. výročiu otvorenia mostu Františka Jozefa v Bratislave.

V spolupráci s ÚĽUV-om budú začiatkom septembra na nádvorí Starej radnice Dni remesiel. Naopak, spoločným projektom s mestskou časťou Rača si v centre mesta pripomenieme Cyrilometodské dni. Po tretí raz za sebou vystúpi na otvorenom koncerte na Hlavnom námestí populárna írska folková skupina The Cassidys (27. júna).

Príklad Starého Mesta a magistrátu inšpiruje v posledných rokoch čoraz väčší okruh organizátorov kultúrno-spoločenských podujatí v exteriéroch historického jadra, ale aj v koncertných sálach, múzeách, galériách. Preto aj tohtoročný výpočet letných akcií bude ešte bohatší.

(miv)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie