VIDEO: Zomrel 91-ročný skladateľ Ennio Moriccone, ktorý dvakrát zavítal aj do Bratislavy

6.7.2020

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Vo veku 91 rokov zomrel v Ríme taliansky hudobný skladateľ Ennio Morricone, ktorý vytvoril stovky filmových melódií. K náhlemu zhoršeniu jeho zdravotné stavu prispel aj nedávny pád, pri ktorom utrpel zlomeninu stehennej kosti. Legendárny umelec osobne predstavil svoju bohatú hudobnú tvorbu aj v Bratislave. Naposledy to bolo v roku 2016...

Ennio Morricone sa narodil 10. novembra 1928 v Ríme v rodine hudobníka Maria Morriconeho, ktorý bol jeho prvým učiteľom. Neskôr vyštudoval na jednej z najstarších hudobných inštitúcií na svete - rímskej Národnej akadémii sv. Cecílie. Špecializoval sa na hru na trúbku a kompozíciu u Goffreda Petrassiho. Krátko po vojne začal komponovať a aranžovať hudbu pre rozhlasové hry či divadlo. Istý čas pracoval aj pre taliansky rozhlas a televíziu RAI. Svoje prvé koncertné diela napísal v 50. rokoch 20. storočia.

Kariéru filmového skladateľa začal v roku 1961, keď skomponoval hudbu k filmu Il Federale v réžii Luciana Salceho. Svetoznámym sa stal o pár rokov neskôr vďaka hudbe, ktorá zaznela vo filme Sergia Leoneho Za hrsť dolárov (Per un pugno di dollari, 1964). Preslávili ho aj ďalšie úspešné "spaghetti westerny" Dobrý, zlý a škaredý (Il Buono, il brutto, il cattivo, 1966) a Vtedy na Západe (C'era una volta il West, 1968).

Kolegovia z branže ho od začiatku kariéry považovali za výnimočného, priam až excentrického muzikanta, ktorý sa nebál v hudbe experimentovať a riskovať. Jeho hudba preslávila aj známy televízny seriál La Piovra z prostredia mafie. Z jeho pera vzišli slávne filmové melódie, k známemu TV seriálu Chobotnica či k filmu Quentina Tarantina Osem hrozných.

​V roku 2007 získal Oscara za celoživotné dielo. Okrem toho je nositeľom cien Grammy, Zlatých glóbusov a ďalších prestížnych ocenení. RTVS si jeho osobnosť pripomenie dnes o 20:30 na Jednotke filmom Vtedy na západe a o 23:30 sa objaví spolu s moderátorkou Alenou Heribanovou v relácii Anjeli strážni Ennia Morriconeho.

(ars)

Páčil sa vám článok?