Bohatá ponuka Dní Európy v Bratislave

12.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Prvá polovica mája patrí v našom meste už tradične kvantitou i kvalitou bezkonkurenčne najväčšiemu multikultúrnemu podujatiu, ktoré jeho hlavný organizátor Ladislav Snopko nazval pri jeho vzniku pred štyrmi rokmi Dni Európy v Bratislave.

Podľa jeho slov ich zmyslom je vytvorenie kultúrneho a spoločenského priestoru, ktorý pri príležitosti Dňa Európy (5. mája), Dňa víťazstva nad fašizmom (8. mája) a Dňa Európskej komisie (9. mája) má sústrediť pozornosť na našu metropolu, ktorá sa hlási k tradíciám Európy a jej kultúry.

Z bohatej ponuky podujatí spomeňme z oblasti hudby (ktorá dostala v programe najviac priestoru) napríklad Korunovačnú omšu W. A. Mozarta - v Dóme sv. Martina ju prednesú sopranistka Martina Zedrová z Chorvátska a jej slovenskí kolegovia Eva Bláhová (alt), Marián Vojtko (tenor) a Ivan Zvarík (bas) so Speváckym zborom mesta Bratislavy a Orchestrom Cirkevno-hudobného spolku, či festival slovenskej národnej piesne alebo rockový koncert kapiel Matka Guráž a Horkýže Slíže.

Najmä mladým je určený Music club s prehliadkou slovenského rapu, džezoví fanúšikovia si nájdu „to svoje“ v programe Peter Breiner + Peter Lipa s hosťami Jurajom Bartošom a Gyulom Babosom z Maďarska, alebo na večere Blues night k 8. výročiu Slovenskej bluesovej spoločnosti. Na netradičný májový special dance, ktorý bol na programe úvodného dňa Dní Európy, nadviaže festival stepového tanca a potom počas troch dní záverečného víkendu v uliciach Starého Mesta medzinárodný festival súčasného tanca Bratislava v pohybe 2000.

Priaznivcov Thálie poteší okrem iných pražský hosť Divadlo Skelet, výtvarné umenie zastúpi napríklad španielska maliarka Araceli Revertová, ktorá bude mať výstavu s názvom Paneláky, ďalej Kruhy na vode - expozícia najlepších prác celoštátnej súťaže dizajnu, ktorá je súčasťou projektu Európskej federácie ľudového umenia a remesiel či výstava Umelecká fotografia okolo roku 1900 v Nemecku. Filmová prehliadka Vojna a mier ponúka okrem legendárnej ruskej snímky Krížnik Potemkin aj ďalšie filmy, ktoré nie sú v bežnej produkcii.

Žánrovú pestrosť akcie a jej multikultúrny charakter dokumentuje aj exkluzívna módna prehliadka agentúry Alexis-Rico, súťaž na kolieskových korčuliach či stretnutie občanov s umelcami na priesečníku hraníc Rakúska, Slovenska a Maďarska pri Rusovciach.

René Horváth

Páčil sa vám článok?