Leto v Novej Cvernovke láka na nový park a kultúrny program: Štartuje už dnes, účasť prisľúbil aj primátor Vallo

3.7.2020
Leto pod Palmou-Nová Cvernovka

Zdroj: Mikuláš Bado

Páčil sa vám článok?

Leto pod Palmou je séria podujatí v parku kultúrneho a kreatívneho centra Nová Cvernovka. Návštevníkov v rámci letnej sezóny čaká zaujímavý kultúrny program.

"Leto v Novej Cvernovke zahájime v novom verejnom parku, na ktorého dokončení sa bude pracovať aj v priebehu leta. Na jeho vybudovanie sa použil stavebný odpad - suť, ktorá vznikla počas rekonštrukcie budovy," informovala nás Nikola Sadloňová z Novej Cvernovky. Návštevníci sa tak podľa slov organizátorky Nikoly Sadloňovej môžu tešiť na inscenácie nezávislých divadelných súborov, vystúpenia alternatívnych hudobných interpretov a djov, letné kino s dokumentárnymi i hranými filmami a nebude chýbať ani kvalitná súčasná slovenská literatúra.

Ekologickým spôsobom, vlastnými rukami a s pomocou mnohých dobrovoľníkov a verejnosti sa premenila suť na park susediaci s bývalou fabrikou na výrobu olejov Palma. 

"Návštevníci zažijú outdoorové divadelné predstavenia, prednášky i diskusie. Už druhú sezónu bude Park de Palma hostiť úspešné a takmer vždy vypredané letné kabaretné predstavenie Apokabaret, v ktorom sa prelína divadlo, hudba a existenciálne témy našej civilizácie. Každý utorok sa v parku budú premietať dokumenty, ktoré sa uvádzali na renomovanom Medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov Ozvěny Ji.hlavy," hovorí Sadloňová.

Súčasťou týchto večerov budú aj diskusie s filmovými tvorcami a kritikmi. Program Leta pod Palmou sľubuje aj literatúru - literarnyklub.sk na čítaniach predstaví súčasných slovenských či českých autorov a ich tvorbu. Letné kino s hranými filmami bude prebiehať takmer každý štvrtok počas celého leta. "Diváci si budú vyberať z nových filmov, ale aj overených klasík. Piatky a soboty sa bude žúrovať na párty alebo koncertoch," dopĺňa organizátorka.

Na otváracom večeri Leta pod Palmou, ktorý sa uskutoční v piatok 3.7.2020, sa predstaví projekt Moniky Midriakovej - Leto s Monikou, ktoré môžete poznať pod názvom Monikino kino, ktorý v sebe nesie odkaz na slávny Bergmanov film, hravé melódie vhodné na snívanie aj tancovanie, jemné gitary, elektroniku a vtipné súčasné texty. Návštevníkov počas leta čakajú aj koncerty kapiel Živé kvety, Raptor Koch, Bad Karma Boy či Vojdi, ale aj narodeninovú párty djky a producentky B-Complex. Každú nedeľu sa bude v parku oddychovať na komunitnom posedení, grilovačke alebo len tak na detskom ihrisku a s limonádou v ruke.

​Podujatia v exteriéri sa budú konať každý deň, začínajú dnes a potrvajú do konca augusta.Viac informácie nájdete aj na facebooku alebo na webe Novej Cvernovky. Začiatok Leta pod Palmou je už dnes o 19-tej, v rámci neho sa bude konať aj krst parku. Krstiť budú hudbou projektu Leto s Monikou a neformálne s primátorom Matúšom Vallom.

(nc)

Páčil sa vám článok?