VIDEO: Vo veku 91 rokov zomrela bývalá členka činohry SND - herečka Eva Kristínová

15.6.2020

Zdroj: petrzalka.sk

Páčil sa vám článok?

Zomrela slovenská herečka Eva Kristínová. Pre TASR to potvrdila tlačová tajomníčka Slovenského národného divadla (SND) Izabela Pažítková. Kristínová bola v minulosti členkou činohry SND a objavila sa v desiatkach filmových a televíznych úloh. Jej doménou bola aj precítená recitácia najmä slovenskej poézie. Zomrela v nedeľu (14. 6.) vo veku 91 rokov.

Eva Kristínová sa narodila 5. augusta 1928 v Trenčíne a jej mladé roky boli poznačené tvrdým osudom jej otca, odsúdeného na smrť nemeckým vojenským súdom, ktorý ako veliteľ vojenského okruhu v Trenčíne odmietol v roku 1939 Nemcom vydať vojenské sklady, cez jeho povýšenie na brigádneho generála v roku 1946 až po jeho degradovanie a prepustenie z armády potom ako v roku 1948 odmietol vstúpiť do Komunistickej strany Československa. Mladá Eva sa zapojila v roku 1944 do Slovenského národného povstania, v ktorom figurovala ako spojka. 

V roku 1950 absolvovala Odborný divadelný kurz v Bratislave a následne vytvorila množstvo zaujímavých postáv v divadle, rozhlase, televízii či filme. Od dievčenských úloh v predstavení Rok na dedine, Felice v Štyroch grobianoch od Goldoniho, postavu Evy v Bačovej žene od Stodolu, Shakespearovu Lady Macbeth až po Matku Guráž. Celkovo to bolo približne 80 väčšinou dramatických postáv. Mnohí si ju budú pamätať aj ako Bičianku z Doliny, ale predovšetkým veľkú dámu slovenského divadla. Do zrelého veku bola činnou recitátorkou, ktorá sa s obľubou venovala najmä slovenským baladám. Jej repertoár poézie bol široký a ovládala spamäti značnú časť tvorby Pavla Országha Hviezdoslava.

Činná bola aj ako šansonierka. 

Pripomenúť si jej bohatú hereckú kariéru môžete aj vďaka televíznej relácii Takí sme boli, ktorú RTVS vlani reprízovala pri príležitosti 90. narodenín populárnej herečky a nájdete ju celú tu:

Veľa o svojom živote prezradila aj v roku 1996, kedy sa objavila v relácii Bez fraku:

V posledných rokoch sa angažovala v Matici slovenskej, ktorá jej vlani zorganizovala aj výstavu fotografií s názvom Eva Kristínová - jednoducho kráľovná.

Zdroj: TASR

​Ján Čomaj v spolupráci s ňou v roku 2008 napísal knihu Spomienky herečky, ktorá bude tiež peknou pamiatkou na túto významnú osobnosť slovenskej kultúry. 

Je nositeľkou Radu SNP II. tr., Čs. medaily Za chrabrosť a Čs. Voj. Medaily Za zásluhy; vyznamenaná Cenou mesta Bratislavy, bola menovaná zaslúžilou umelkyňou a v roku 2008 jej prezident Ivan Gašparovič prepožičal štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra I. triedy.

Zdroj: Fb M.J.

Posledné roky svojho života prežila v jednom z bratislavských Domovov sociálnych služieb, kde sa cítila byť už aj trochu zbytočná a príťažou pre zdravotné sestričky a personál, ktorý sa o ňu musel starať. "Už sa ničoho nebojím. Ani odchádzania. Keď človek takto leží vo dne v noci, myslí aj na ten obrovský priestor nad všetkými vesmírmi. Nech to volá ktokoľvek akokoľvek. Ako hovoril Rúfus : ‚Prišli sme z akých tiem a z akých priestorov zaznieť a zatíchnuť pred prísnou amforou.‘ To je ľudský život. Mala som ho krásny. A za ten ďakujem. Za všetko ďakujem. Za všetko," povedala pre týždenník Plus 7 dní, ktorého reportéri ju tam vlani navštívili. 

(ars)

Páčil sa vám článok?