Dobrá správa: Letné shakespearovské slávnosti sa konať budú

31.5.2020
Letné shakespearovské slávnosti

Zdroj: TASR - Vladimír Benko

Páčil sa vám článok?

Jubilejný 20. ročník festivalu Letné Shakespearovské slávnosti napriek súčasnej situácii spôsobenej koronakrízou naplno pripravuje program a predstavenia. Konať by sa mali v termíne 25. júla – 12. augusta 2020 tradične na Bratislavskom hrade.

Letné Shakespearovské slávnosti je najstarší a jediný divadelný open air festival tohto typu na Slovensku, ktorý nie je financovaný z verejných peňazí ani grantov.

Ako informuje organizátor podujatia, 20. ročník slávností v Bratislave bude kvôli súčasnej situácii určite iný ako predchádzajúce ročníky. "Napriek tomu, že sme museli posunúť program festivalu a skrátiť, som rada, že diváci o svoj obľúbený festival a predstavenia neprídu. Zároveň chceme byť takým signálom vrátenia sa k našim normálnym životom,ktorých súčasťou divadlo a umenie určite je a chce byť," hovorí Janka Zednikovičová z Letných Shakespearovských slávností. Podľa jej slov sa tento rok diváci nedočkajú českých hosťujúcich predstavení a tiež nebudú cestovať s predstaveniami do susedného Česka.

Čo sa týka vstupeniek, tie sa budú predávať do hľadiska so zníženou kapacitou. "Predaj budeme prispôsobovať aktuálnej situácii,“ hovorí k súčasnej situácii festivalu riaditeľka Janka Zednikovičová

Ako ďalej podoktla, perspektíva uvolňovania opatrení, resp. navyšovanie počtu divákov pre kultúrne plenérové predstavenia, je v tomto okamžiku priaznivá. Kapacita hľadiska Letných shakespearovských slávností v Bratislave je limitovaná na každé predstavenie."Sú to divadelné predstavenia, pri ktorých diváci kultivovane trávia príjemný večer pod šírym nebom v očíslovanom sedení s požadovanými rozostupmi," povedala Zednikovičová. Pri realizácii festivalu plánujú rešpektovať všetky bezpečnostné odporúčania tak, aby sa diváci, herci aj personál cítili bezpečne a v rámci možností komfortne.

Program začne netradične - derniérou inscenácie Othello v réžii Michala Vajdičku 24. júla. Predstavenia inscenácie boli minulý rok úplne vypredané, a tak sa štyrmi predstaveniami s ňou rozlúčia po 5. rokoch na festivale tento rok. "Pokračujeme minuloročnou premiérou v réžii Doda Gombára Romeo a Júlia od 30. júla. Tú vystrieda od 6. augusta Komédia omylov režiséra Romana Poláka. K 20. ročníku pripravujeme aj špeciálny koncertný projekt Open Shakespeare," dodala na záver riaditeľka podujatia.

O aktualitách a prípadných zmenách budú diváci informovaní prostredníctvom www.wshakespeare.sk a na sociálnych sieťach. V prípade, že by z dôvodu vládnych nariadení bol festival zastavený, diváci dostanú vstupné späť. 

Vstupenky budú v predaji od budúceho týždňa 3. júna 2020 na stránkach festivalu, kde je zverejnený celý program a informácie o predstaveniach Slávností a v sieti Ticketportal.

(ts,nc)

Páčil sa vám článok?