Polstoročie Materskej školy na Búdkovej

12.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Kto má rád deti, snaží sa im vždy pomôcť. Tak to bolo aj pri 50. výročí založenia materskej školy na Búdkovej ulici, ktorá vznikla v roku 1949 zásluhou Živeny - zväzu slovenských žien.

Budovu postavili asi pred 100 rokmi. Bývali v nej rôzne šľachtické rody. V roku 1942 opustil vilu posledný majiteľ a odcestoval do zahraničia. Odvtedy prešiel areál materskej škôlky viacerými zmenami, pribudli nové priestory.

Ako nám povedala riaditeľka Materskej školy na Búdkovej ulici Božena Hladíková, napriek nedostatku finančných prostriedkov sa podarilo pri príležitosti osláv polstoročnice zrekonštruovať, opraviť a obnoviť záhradu i dvor. Pomohol Okresný úrad Bratislava 1, ako aj mestská časť Staré Mesto. Zabezpečili farby, štetce a konzervačné prípravky na obnovenie preliezok, domčekov, indiánskych cestičiek, drevených hračiek, lavičiek a stolov.

Poslanci staromestského miestneho zastupiteľstva prispeli na opravu pieskovísk a amfiteátra. Na opravu oporného múru v záhrade finančne prispel jeden z rodičov, brigádnicky sa podieľali aj ostatní rodičia detí. Za dva mesiace denne bolo všetko ako zo škatuľky. Deti pod odborným pedagogickým usmerňovaním sa tiež podieľali pri upratovaní domčekov, hračiek, vysádzaní i ošetrovaní kvetov. Celá materská škola sa zapojila - nikto nestál bokom.

Slávnostné stretnutia pri príležitosti 50. výročia vzniku materskej školy potom boli plné radosti a šťastia. Zúčastnili sa na nich všetci, ktorí sa najviac pričinili o to, že záhrada a dvor škôlky patria medzi najkrajšie. Prišli aj bývalé pracovníčky materskej školy, ale aj deti, ktoré škôlku navštevovali a teraz sú už dospelí ľudia. Tunajšiu materskú školu za 50 rokov existencie navštevovalo zhruba 3000 detí.

„Dominantnou činnosťou v škôlke je hra. Pomocou nej sa deti učia. Vedieme deti k tvorivosti a logickému mysleniu, náležitú pozornosť venujeme správnej výslovnosti - všestrannému rozvoju osobnosti dieťaťa. Obohacujeme deti i návštevami v bábkovom divadle - v miestnom kultúrnom centre. Zúčastňujeme sa s nimi na rôznych súťažiach a prehliadkach, pre deti sme zabezpečili kurzy angličtiny a nemčiny,“ pochválila sa riaditeľka škôlky B. Hladíková.

Po nežnej revolúcii navštívili Materskú školu na Búdkovej ulici potomkovia bývalých majiteľov budovy a záhrady, ktorí žijú v zahraničí. Škôlku si prezreli a vyjadrili potešenie z toho, ako sú budova, záhrada i dvor udržiavané. Boli radi, že to využívajú deti, a preto to deťom aj ponechali.

(stn)

Zrekonštruovaná materská škola na Búdkovej ulici je pre deti hotovým rajom...
FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?