Oficiálne sídlo KHB v Dome umenia nie je ohrozené

23.5.2020

Zdroj: Kunsthalle Bratislava

Páčil sa vám článok?

Uvoľňovanie opatrení súvisiacich so zamedzením šírenia nového koronavírusu otvorilo od 11. mája aj Kunsthalle Bratislava (KHB). Verejnosť si opäť môže pozrieť expozície tohto významného kultúrneho stánku.

Momentálne je to česko-slovenská výstava Moc bezmocných, inštalovaná na 1. poschodí galérie, ako aj samostatná prezentácia výtvarníčky s originálnym prístupom k otázke rómskej identity a feminizmu, víťazky Ceny Oskára Čepana Emílie Rigovej "Čohani z Koni Ajlend" (Čarodejnica z Coney Island) situovanej v priestore Kunsthalle LAB. Obe výstavy sú predĺžené do 5. júla.

"Galerijní mediátori nosia rúška, poskytujú návštevníkom dezinfekciu rúk, ako aj praktické informácie pre bezpečný a príjemný pobyt vo výstavných priestoroch," uviedla pre TASR PR manažérka KHB Lila Rose s tým, že v súčinnosti s Národným osvetovým centrom (NOC) priebežne koordinujú aj ďalšie hygienické zabezpečenia zdieľaných priestorov budovy tak, aby návšteva divákov na výstavách bola bezpečná, plynulá počnúc vstupom do budovy.

Fungovanie KHB bolo i témou minulotýždňového prvého stretnutia Ministerstva kultúry SR s novým vedením NOC, ktoré galérii poskytuje výstavné a administratívne priestory. "Vďaka podpore z oboch strán sa bude môcť v druhej polovici roka realizovať naplánovaný domáci aj medzinárodný výstavný program," konštatovala Rose. Ďalej potvrdila, že v minulom roku avizovaný projekt tzv. Kreatívneho centra sa nebude realizovať a oficiálne sídlo KHB v Dome umenia tak naďalej nie je ohrozené.

 S pochopením sa stretla aj požiadavka na legislatívnu úpravu a rozšírenia zákona o múzeách a galériách, ktorý v súčasnej podobe nepozná galerijnú inštitúciu typu Kunsthalle. "Tá zo svojej podstaty netvorí a nespravuje zbierkové fondy v zmysle hmotného kultúrneho dedičstva, no svojou činnosťou tvorí nezameniteľné nehmotné kultúrne dedičstvo," podčiarkla Rose s tým, že rezort kultúry prisľúbil novelizáciu zákona a legislatívne riešenie v najbližších dvoch rokoch. Usporiadanie riadneho výberového konania na vedúcu pozíciu organizácie rezort avizoval najneskôr do konca júla.

(TASR)

Páčil sa vám článok?