Užite si nedeľný koncert v rytme swingu a hot jazzu z pohodlia vašej obývačky

21.5.2020
0

Zdroj: Archív J. D.

Páčil sa vám článok?

Napriek koronakríze si aj počas najbližšieho víkendu môžete vychutnať živý koncert. Online akcia poteší najmä milovníkov klasického jazzu a swingu.

Online prenos z koncertu pod názvom Hot Jazz a Swing, ktorý sa uskutoční v spolupráci so Slovenským inštitútom v Budapešti, bude prebiehať v nedeľu 24. mája od 19:00 do 20:00. Do atmosféry elegantných  čias medzi dvoma svetovými vojnami vás prenesie trio Ladislav Fančovič (klavír), Jana Dekánková (spev) a Patrik Fičor (bicie), teda umelci, ktorých bratislavské publikum pozná z formácie Fats Jazz Band.

Hoci projekt vzniká v  spolupráci so Slovenským inštitútom v Budapešti, samotný prenos sa pochopiteľne uskutoční z Bratislavy, konkrétne zo sály v bývalom objekte nábytku Galan neďaleko letiska. Tu tesne pred koronou vznikol komplex akéhosi zábavného centra pre dospelých, ktorého súčasťou je i kabaret. A práve priestory kabaretu poskytol v týchto časoch majiteľ zdarma na konanie rôznych kultúrnych podujatí.

Janu Dekánkovú s Ladislavom Fančovičom ste počas koronakrízy mohli sledovať už z viacerých streamov, cez ktoré zdarma pirniesli publiku kultúru priamo do obývačiek. "Rozdiel je v tom, že naše doterajšie streamy boli snímané iba amatérsky cez mobil, teda okrem krátkeho vstupu pre BKIS na streche DPOH v rámci Bratislavských mestských dní. Tentokrát pôjde o profesionálny prenos zvuku aj obrazu," priblížila pre banoviny.sk Jana Dekánková.

"Malou  komplikáciou bolo to, že sme do priestoru museli previezť pianino, ale všetko sa dá technicky zariadiť. Je pre nás veľmi dôležité, aby sme hudbu, ktorú hráme, interpretovali na patričných hudobných nástrojoch. Ich elektrické náhrady, okrem technickej nedokonalosti, deformujú aj zvuk pôvodného nástroja. Novinkou je aj to, že budeme hrať v triu s našim bubeníkom z Fats Jazz Bandu  Patrikom Fičorom," dodala.

Skupina sa totiž špecializuje na hot jazzovú či swingovú hudbu z počiatkov jazzu v jej pôvodnej podobe bez moderných prímesí, pričom hrá  na originálne historické hudobné nástroje.

Online koncert môžete sledovať na sociálnej sieti na stránke Slovenského inštitútu v Budapešti, teda TU.

Pred mesiacom sa z toho istého miesta uskutočnil live stream  koncertu Jána Berkyho mrenicu mladšieho, ktorý vznikol v spolupráci so Slovenským inštitútom vo Varšave. 

Koncert Jána Berkyho Mrenicu mladšieho:

(ms)

Páčil sa vám článok?