FOTO: V uliciach Bratislavy je výstava fotografií z nakrúcania Felliniho filmu 8 a pol

20.5.2020

Zdroj: Dolcevitaj.eu

Páčil sa vám článok?

Bratislavské ulice ozvláštnila výstava fotografií z nakrúcania oscarového filmu Federica Felliniho 8 a pol. Doposiaľ nepublikované zábery Paula Ronalda si obyvatelia a návštevníci hlavného mesta môžu pozrieť na 50 citylightoch. Výstava potrvá do 2. júna a je prvým podujatím festivalu talianskej kultúry Dolce Vitaj.

Jeho program spája práve filmový mág Fellini, ktorý sa narodil pred sto rokmi. Informovala o tom PR manažérka Zuzana Golianová.

Paul Ronald (1924 - 2005), dvorný fotograf Luchina Viscontiho, ktorý si získal Felliniho dôveru, bol jedným z najvýznamnejších filmových fotografov v histórii talianskej kinematografie. Fellini ho v roku 1962 prizval k spolupráci na nakrúcaní filmu 8 a pol. Ronald zanechal prostredníctvom svojich záberov výnimočné svedectvo o práci svetového režiséra. Zachytil nielen to, čo sa dialo na scéne, počas nakrúcania, ale vpúšťal divákov aj do zákulisia, ponúkal atmosféru, ktorá pri filme panovala.

Zdroj: Dolcevitaj.eu

"Jej súčasťou je aj mnoho farebných portrétov, ktoré sú akousi raritou, keďže ide o čiernobiely film," poznamenala Golianová k výstave pripomínajúcej snímku ovenčenú dvoma Oscarmi z roku 1964 – za najlepší zahraničný film a najlepšie kostýmy.

 "Na rozdiel od Luchina Viscontiho, ktorý pri práci vyžadoval absolútne ticho a disciplínu, Fellini miloval rozruch. Na pľaci vládol vždy chaos a zábava. Jedného dňa vyzval štáb: 'Čo je dnes s vami? Ste ako zarezaní! Rozprúďte to tu trochu!' Neviem, ako sa Fellini správal počas iných nakrúcaní, ale filmy ako 8 a pol si vyžadovali bujarú atmosféru," spomínal na nakrúcanie Ronald, ktorý sa ako jediný fotograf zúčastnil na celom procese tvorby filmu.

Vzácne fotografie patria do súkromnej zbierky Antonia Maraldiho, riaditeľa Centro Cinema v Cesene. Kolekciu vytvoril z viac ako 2200 negatívov a 250 farebných diapozitívov, ktoré dostal od fotografa do daru. S Ronaldom ho viazalo úzke priateľstvo. Často ho navštevoval v jeho dome na severe Francúzska, kde spoločne pripravovali rôzne výstavy alebo katalógy.

Zdroj: Dolcevitaj.eu

​"Jeho rozprávanie a spomienky boli fascinujúce, počúval som ich so zatajeným dychom a zapnutým diktafónom. Dovolil mi prehrabávať sa v jeho pracovných materiáloch ukrytých na povale a občas mi niečo daroval. Takto som objavil aj krabicu s názvom 8 a pol. Neveril som vlastným očiam. Predo mnou sa objavili stovky negatívov 6x6 a dokonca aj 200 farebných diapozitívov," priblížil kurátor Maraldi genézu výstavy, ktorá bola veľkým prekvapením aj v Taliansku.

(TASR)

Páčil sa vám článok?