Otáčanie mosta je zvečnené kresbami

2.10.2006
Páčil sa vám článok?

V Mýtnom domčeku na staromestskej časti strane Starého mosta v Mini Gallery Café je do 13. októbra výstava výtvarníka Petra Zelenáka s názvom Most v pohybe. Na vystavených obrazoch je zachytené nedávne otáčanie piateho mosta cez Dunaj.

P. Zelenák ako jediný zachytil unikátne otáčanie mostnej konštrukcie nie fotoaparátom či kamerou, ale uhlíkom a suchým pastelom. Na udalosť sa pripravoval od leta. Aj vo svetovom kontexte unikátnu stavbu pohotovo z prístavného pontónu nakreslil uhlíkom a suchým pastelom. Na vyše 20 obrazoch je príprava mosta a jeho posun ponad hladinu rieky. Všetky diela obsahujú aj časový údaj, kedy výtvarník posúvanie mosta zachytil.

„Kým ostatní stlačili spúšť a mali urobené, ja svojou predpotopnou metódou som sa im v efektivite práce nemohol vyrovnať,“ hovorí. „Tri dni som okupoval ten istý meter štvorcový. Až v záverečnej fáze som zmenil štáciu a podišiel som na zadný pontón. No dúfam, že celý projekt som zvečnil rovnako dobre.“ Na zväčšenom formáte A2 vytvoril každé dve hodiny jeden obrázok. Základnými prvkami jeho kompozícií okrem otáčania mosta sú Hrad, kaviareň Bystrica a Starý most. S nimi sa „pohral“ a výsledkom je viac ako dvadsať kresieb. Výstava Most v pohybe doplnená dokumentárnymi fotografiami Vladimíra Riháka, potrvá do 13. októbra a možno ju navštíviť denne od 14. do 20. hodiny.

Páčil sa vám článok?