SNM pozýva na autorský sprievod výstavou Staviteľ múzeí M. M. Harminc

17.1.2020
Slovenské národné múzeum

Zdroj: google maps

Páčil sa vám článok?

Slovenské národné múzeum (SNM) pozýva v stredu 22. januára na autorský sprievod výstavou Staviteľ múzeí Michal Milan Harminc, ktorá vznikla pri príležitosti výročí staviteľa a architekta.

"Výstavou v sídelnej budove SNM na Vajanského nábreží 2 v Bratislave prevedie autorka Elena Machajdíková z Archívu Slovenského národného múzea," informovala TASR Zuzana Vášáryová zo SNM.

 Múzeum si v uplynulom roku pripomenulo 150. výročie narodenia a 55 rokov od smrti M. M. Harminca, ktorý počas svojho profesijného života (1897 – 1951) zrealizoval vyše 300 obytných, sakrálnych, verejných a priemyselných budov na Slovensku, v Srbsku, v Maďarsku, Rumunsku a na Ukrajine. Vo svojej tvorbe prešiel od eklekticizmu konca 19. storočia, cez secesiu, až po modernu a funkcionalizmus 20. storočia, pričom si vytvoril vlastný architektonický rukopis.

Harminc je považovaný za architekta v širšom stredoeurópskom priestore, ako aj predstaviteľa tzv. prvej generácie slovenských architektov. Jeho realizácie sú na dobové slovenské pomery obdivuhodné rozsahom, štýlovým a typologickým charakterom. O kvalite jeho stavieb svedčí aj fakt, že väčšina slúži svojmu účelu dodnes a vyše 30 z nich je národnými kultúrnymi pamiatkami. Zapísal sa aj do dejín SNM, najmä ako projektant a staviteľ troch jeho účelových budov v Martine a Bratislave.

Výstava prostredníctvom zbierkových predmetov v správe múzeí SNM a ďalších múzeí a galérií na Slovensku i v ČR dokumentuje najdôležitejšie míľniky v živote architekta i jeho tvorby. Jej návštevníci majú možnosť po prvý raz vidieť viaceré archívne dokumenty, zbierkové predmety, modely a mobiliár z múzejných budov v Martine a Bratislave, vrátane fragmentov zariadenia Kaviarne Múzeum v Bratislave. Výstavu dopĺňajú modely Harmincových stavieb z dielne študentov architektúry Slovenskej technickej univerzity v Bratislave.
Autorský sprievod výstavou sa začne o 16.30 h.

(TASR)

Páčil sa vám článok?