Po rokoch ŠUP-ka opäť otvorí brány

2.10.2006
Páčil sa vám článok?

V bývalých priestoroch Školy úžitkového výtvarníctva (predtým Škola umeleckého priemyslu, známejšia ako ŠUP) na bratislavských Palisádach otvorilo občianske združenie Artmisa v utorok 21. septembra výstavný projekt ŠUPKAMBEK ’04.

Idea uskutočniť v priestoroch tejto známej budovy výstavu výtvarných diel sa zrodila už pred vyše štyrmi rokmi. Budova sa po 55-tich rokoch vrátila do vlastníctva Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania a už niekoľko rokov je pre verejnosť uzavretá. Evanjelická cirkev však vyšla v ústrety zámeru výtvarníkov a poskytla časť priestorov pre túto akciu.

Šupkambek ’04 prezentuje najnovšie umelecké diela šestnástich mladých slovenských výtvarníkov. Každý z vystavujúcich umelcov patrí do poslednej generácie študentov, ktorá ešte navštevovala ŠUP-ku v jej pôvodnej budove. V súčasnosti všetci študujú na výtvarných akadémiách v rôznych krajinách Európy.

Koncepcia výstavy je postavená na rozmanitosti druhov, techník a tém výtvarných diel. Jedinou, najpodstatnejšou väzbou projektu je snaha výtvarníkov vyjadriť svoj vzťah k priestorom a atmosfére starej školy. Výstava bude otvorená do 12. októbra, denne od 11.00 do 18.00 h.

O budúcnosti tejto budovy ešte nie je rozhodnuté. Pri jej formovaní sa počíta aj s aktivitami výtvarného charakteru. Práve akcia Šupkambek by mala obnoviť tradíciu stavby s bohatou výtvarnou minulosťou.

Páčil sa vám článok?