VIDEO: Biela noc unikátne rozžiarila Bratislavu: Pozrite si vybrané inštalácie

28.9.2019
Plastique fantastique - Správna pilulka, nájdete v Kunsthalle

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

Bratislavu rozžiarilo obľúbené podujatie súčasného umenia Biela noc. Po zotmení vyšli do centra mesta tisícky návštevníkov, ktorí mali záujem pozrieť si nočnú Bratislavu trochu inak. My vám prinášame niektoré diela z prvého dňa konania podujatia, aj tie spoplatnené. Biela noc už tradične ponúka atmosferickú prechádzku mestom za súčasným umením vo verejných priestoroch od dvorov, cez ulice až parky.

Festival ponúka program na dvoch hlavných trasách - vodnej a historickejTohtoročný program sa skladá z troch skupín diel: denno-nočné, ktoré si môžete vychutnať každý deň od dvanástej do polnoci, nočné, ktoré sa spustia vždy po západe slnka, časové, ktoré zažijete len v určitých časoch. Časť vystavovaných diel je však spoplatnených.

O 20-tej hodine bola slávnostne otvorená Biela noc v Bratislave na promenáde pri River parku odhalením sochy Viktora Freša s názvom Circle Head. "Otváračky" sa zúčastnila umelecká riaditeľka festivalu Zuzana Pacáková, slovenský umelec Viktor Frešo a výkonný riaditeľ JTRE Pavel Pelikán spolu s moderátorom Jánom Gorduličom. "Biela noc je spojenie umenia a architektúry, lebo umenie je architektúra a architektúra je umenie, všetko spolu súvisí. Chceme, aby špeciálne verejné priestory nielen okolo našich projektov boli zaujímavé a preto umenie k nim jednoducho patrí. Preto aj v rámci Eurovei a River parku môžu návštevníci vidieť viaceré inštalácie," povedal zástupca JTRE Pavel Pelikán. Zároveň poďakoval všetkým organizátorom, ktorí sa celoročne podieľajú na príprave a plánujú pre návštevníkov kompletný vyšperkovaný program Bielej noci. Nás zaujímalo, či už niečo z progamu aj stihol vidieť. "Stihli sme navštíviť a hlavne decká sa vybláznili na inštalácii s názvom String, ktorá je umiestnená v Zuckermandli, videli sme vesmírny raketový útok na streche River housu a teraz sa chystáme do mesta, kým deti nebudú unavené, aby sme toho stihli čo najviac, " povedal pre Bratislavské noviny Pavel Pelikán.

Keď ju pobozkáte, prinesie vám šťastie. Aj to povedal pri predstavovaní sochy jej autor Viktor Frešo. "Socha vznikla tak, že ja som bol s našimi deťmi v bazéne a moje deti majú tak ako ja guľaté hlavy, a oni za mnou chodili, aby som ich vyhadzoval do vody.  Boli ako takí zombíci guľaté hlavy circle heads, ktoré vyhodíte a hneď sa vrátia. Tak tu vznikla tá prvotná myšlienka alebo nápad a je to aj pokračovanie mojich autoportrétnych diel. Vychádza tiež z japonských hračiek kokeshi, ktoré sú bez tiel, majú veľké guľaté hlavy, "povedal na slávnostnom odhalení svojej novej sochy s príznačným názvom Viktor Frešo.

Prejdime k ďalším dielam, ktoré na vás čakajú na tohotoročnej Bielej noci.

Dielo nazvané String (Povrázok) je samonosná a obývateľná spoločenská socha, ktorá sa zahráva s vašim zmyslom pre orientáciu a priestorové vnemy. Keď sa dostatočne naplní vzduchom, laná priviazané na jej protiľahlých stranách (dostatočne silné, aby uniesli človeka) sa napnú, čím poskytnú návštevníkom jedinečnú príležitosť zostať súčasťou vzniknutej trojdimenzionálnej mriežky. Telá na bielom pozadí, pridŕžajúce sa lán a uväznené v nezvyklých polohách, pripomínajú dadaistické koláže a evokujú estetiku sci-fi filmov. Nemožnosť vnímať mierku a smer známymi spôsobmi v účastníkoch vyvoláva protichodné dojmy, zažívajú plíživý pocit absencie priestoru aj zdanie jeho nesmiernosti. Je to  zážitok ako z vesmírnej preliezky.

V audiovizuálnej inštalácii Lost Intersections (Stratené križovatky) kanadsko-talianska vizuálna umelkyňa Cinzia Campolese pracuje s malými konvexnými povrchmi, koncentrovanými v strede miestnosti. Každý od seba odráža svetelné lúče, ktoré sa následne v priestore opäť nachádzajú a krížia. Lost Intersections vytvárajú imerzívne prostredie a pracujú s algoritmom generujúcim prepojené audiovizuálne elementy. Cyklus sa opakuje, ale s nekonečnom variácií, manipuluje naším vnímaním priestoru a prezentuje nepretržité hľadanie dokonalosti.

Svetelná inštalácia Lucie Luptákovej čarovným a napínavým spôsobom zviditeľnuje architektúru jednej z prehliadaných a možno cielene ignorovaných budov v meste - verejných záchodov na Šafárikovom námestí. Autorka zvýrazňuje ich funkcionalistickú štruktúru, geometrické tvary aj vynaliezavý pôdorys. Zároveň však za pomoci svetla a efektných vizuálnych a zvukových prvkov vyvoláva v okoloidúcich záujem o dianie za nedostupnými dverami. Prečo sa vo vnútri svieti, keď je mreža nad schodiskom zamknutá? Svetlá prebliknú, z podzemia uniká dym a pod kožu nám preniká nízky, monotónny zvuk. Možno bežné zvuky stroja? Alebo...? Inštalácia je výzvou pre fantáziu publika a čo sa naozaj v útrobách budovy deje, zostáva nevysvetlené. 

Brit Luke Jerram priniesol na Bielu noc svoje monumentálne dielo Gaia. Jerramova impozantná napodobenina Zeme dosahuje v priemere 7 metrov, pri čom každý centimeter predstavuje približne 18 km zemského povrchu tak, ako ho svojimi prístrojmi zachytila NASA. Ide teda o vernú, trojdimenzionálnu napodobeninu našej planéty, ktorej cieľom je poskytnúť divákom podobný pocit, aký zažívajú astronauti počas kozmických ciest. Jedná sa o tzv. overview effect, ktorý prvýkrát opísal Frank White v r. 1987. K jeho prejavom patrí strach o planétu, uvedomenie si jej krehkosti a výnimočnosti, obnovenie pocitu zodpovednosti za životné prostredie a hlboké presvedčenie o prepojení všetkého živého. Inštalácia je sprevádzaná autorskou hudobnou kompozíciou od oceňovaného skladateľa Dana Jonesa.

Najrozsiahlejšie digitálne dielo v histórii festivalu pochádza až z Austrálie. Kit Webster návštevníkov vtiahne do vizuálneho matrixu zo 700 000 svetelných bodov, poskladaných do troch symetrických objektov s odkazom na mestskú architektúru. Pixelová smršť AXIOM ohúri vaše zmysly a prinesie nový pohľad na mapping mestského objektu. Ide o monumentálnu svetelnú stavbu, slúžiacu ako digitálne plátno a priestor pre audiovizuálne experimenty. Webster ju označuje za konceptuálnu bránu, ktorou sa snaží vytvoriť spojenie medzi každodennou realitou a vyšším princípom, obývajúcim nepoznané miesta. Inštalácia predstaví sériu animácií, ktoré pracujú s jej tvarmi, povrchom a obrysmi, pričom vytvárajú efekt hĺbky a virtuálny objem. Audiovizuálne podnety postupne menia tvar, rytmus, farbu aj melódiu, vznikajú, rozvíjajú sa a zanikajú. Zámerom je prinútiť pozorovateľa prehodnotiť, čo je skutočné a čo len zdaním. 

Predstavte si, že vaše mesto osídli obrovská chobotnica. Zvedavé chápadlá vyrážajú z okien, balkónov aj strechy legendami opradeného Skladu č. 7 pri Dunaji. Toto umenie útočí vizuálne na všetky vaše zmysly. Nafukovačky “väčšie ako život” z dielne Filthy Lukera a Pedra Estrellas ozvláštnili už mnohé svetové metropoly, boli súčasťou umeleckých festivalov, ale aj vystúpení Cirque du Soleil či otváracieho ceremoniálu Paralympijských hier v Londýne. Bratislavu tento rok poctia hneď dvomi dielami - okrem gigantickej chobotnice na Bielu noc prinesú aj vesmírnu raketu, ktorú nájdete inštalovanú na streche River parku.

Polarizácia je site-specific inštalácia, ktorá prezentuje dialóg medzi dvomi stranami hľadajúcimi pravdu. Zobrazuje náladu v spoločnosti, kde sú názorové odlišnosti spôsobené rozdielnym prístupom k informáciám čoraz vypuklejšie a prerastajú až do výrazných celospoločenských konfliktov. Divákovi sa predstaví choreografia zdanlivo náhodne preblikávajúcich neónových trubíc uchytených medzi 24 pármi stolných lámp. Nie náhodou je však inštalácia umiestnená na školských laviciach. Vzdelanosť vytvára predpoklady k tomu, aby sme dokázali správne pristupovať k informáciám a hľadať kvalitné zdroje. Dôležité je naučiť sa neuspokojovať sa s jednoduchými riešeniami zložitých problémov. 

Počas Podujatia je jednou zo špeciálnych príležitostí výhľad z budovy VÚB, ktorý je čo sa dá absolvovať vždy len počas Bielej noci. Počas 3 dní trvania Bielej noci si môže vychutnať takýto výhľad na Bratislavu z 23. poschodia centrály VÚB banky až 3 000 návštevníkov.

(nc)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie