Lev v zime je skutočne kráľovskou hrou

30.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Možno, aby nám dali možnosť obzrieť sa dozadu nielen o tých tradičných 365 dní, ale oveľa ďalej, siahli dramaturgovia v SND pred vianočnými sviatkami v oboch premiérových prípadoch po historických témach.

Na scéne DPOH nechali rozoznieť snáď najobľúbenejšiu, frivolnú a pôvabnú Shakespearovu komédiu, plnú „veselých paničiek z Windsoru“ (v réžii Emila Horvátha a silnom hereckom obsadení - Ján Kroner, Richard Stan­ke, Jozef Vajda, Stano Dančiak, Michal Dočo­lomanský, Emília Vášáryová, Diana Mórová, Zdena Studenková, Ingrid Timková a mnoho ďalších).

Malá scéna zostala tradične o čosi vážnejšia, salónnejšia. Lev v zime je naozaj hrou kráľovskou, a nielen preto, že na šachovnici hýbe figúrkami vplyvných európskych panovníkov stredoveku. Autor James Goldman do nej dokázal dostať historickú veľkoleposť, a pritom zostal pri písaní hry očividne oboma nohami pevne na zemi a nedal sa unášať nedotknuteľnosťou dejín.

Naopak, aj v takom prostredí, akým bol anglický kráľovský dvor, našiel postavičky - a to pozerajúce sa priamo z najvyšších postov - s manierami, „achilovkami“ a vlastnosťami navlas rovnakými tým našim. A hoci ho príliš netrápila historická vernosť hry, tajomstvo, ktoré ukryl do jej riadkov, je nevyvrátiteľné: aj také „banality“, ako scény z manželského a ľúbostného života rázne ovplyvňujú dejiny.

Napriek svojim kvalitám, Goldmanovu hru definitívne preslávila až jej rovnomenná filmová verzia (s Peterom O´Toolom v hlavnej úlohe). Pre režiséra Pavla Haspru to tak bol po Prelete nad kukučkiným hniezdom už druhý prípad, keď šiel po stopách osvedčenej filmovej adaptácie. Oriešok aj pre tých najskúsenejších tvorcov. Levovi v zime by však v tomto prípade predsa len svedčalo možno viac odvahy, „uletenosti“. Režisér akoby v úcte pred kvalitami a zdanlivou dokonalosťou a prepracovanosťou pôvodného textu rezignoval na inovácie, dovolené aj v takejto historickej téme a hru, možno precízne, no chvíľami až sterilne, jednoducho „preniesol“ do súčasnosti.

So zaujímavým posolstvom, spoľahlivou hereckou prácou (Marián Geišberg, Helena Krajčiová, Soňa Valentová, Milan Mikulčík, Maroš Kramár, Štefan Bučko, Braňo Bystriansky), no bez toho čohosi, v divadle takého prepotrebného, navyše. Historická prechádzka dvoma scénami SND však môže byť v tomto predvianočnom čase prinajmenšom príjemná.

Alexandra Tinková

Hlavných hrdinov Goldmanovej hry Lev v zime stvárnili Marián Geiš­berg a Helena Krajčiová.
FOTO - Jana Nemčoková

Páčil sa vám článok?