Sochár Alexander Vika: Vždy som chcel zobraziť človeka, nie politiku

11.8.2019

Zdroj: FB MK SR

Páčil sa vám článok?

V priestoroch Dvorany Ministerstva kultúry SR otvorili tento týždeň výstavu Slovenské národné povstanie v kultúre a umení - Pocta Povstaniu a trom umelcom / Orest Dubay, Vincent Hložník, Ladislav Snopek.

Výstavný projekt pri príležitosti 75. výročia SNP organizuje Klub výtvarných umelcov a teoretikov v spolupráci s MK SR, Slovenským zväzom protifašistickým bojovníkov a Maticou slovenskou.

"Kedysi bola móda, aby sa o SNP písalo, skladali hudobné diela, tvorili výtvarné diela, teraz už ubudlo viac času a ja som veľmi rád, že sa ľudia k SNP vracajú. Títo traja výtvarníci nielenže boli národní umelci, ale oni by sa tohto roku dožili 100 rokov a podstatou ich tvorby bolo naozaj SNP, oni ho aj zažili, zažili vojnu, tú krutosť, a vedeli to veľmi dôverne a presvedčivo zachytiť vo svojich dielach," uviedol pre TASR spisovateľ Jozef Leikert, ktorý momentálne píše knihu o Vincentovi Hložníkovi.

Zdroj: FB MK SR

Bratislavská výstava má svoj pendant, ktorý súbežne reprezentuje slovenskú kultúru v zahraničí, od 1. augusta do 9. septembra je inštalovaná v Slovenskom inštitúte v Prahe. Výstavu dopĺňajú diela popredných žijúcich slovenských výtvarníkov - priamych potomkov O. Dubaya, V. Hložníka a L. Snopeka, ale aj súbežcov a nepriamych, umeleckých potomkov, najmä J. Baláža, E. Lazinovskej, A. Brunovského, J. Kulicha, T. Bartfaya, K. Pataki, A. Viku, F. Hložníka, T. Baníka. S. Harangozóa a mladších, ktorí v nedávnom období spodobili Laca Novomeského, generála Rudolfa Viesta a Jozefa Gabčíka.

Výstava poskytuje verejnosti komplexnejší pohľad na antifašistické hnutie Slovenska a upriamuje pozornosť na skutočnosť, že popri politických silách a bojujúcich povstalcoch zohrala v SNP významnú rolu aj pokroková slovenská inteligencia a mnohí poprední slovenskí umelci. Akademický sochár a medailér Alexander Vika vystavuje časť svojho reliéfu pamätníka SNP v Badíne s názvom Po boji.
 

Zdroj: FB MK SR

​"To som robil v roku 1974 s priateľom, architektom Edkom Stančíkom, vyhrali súťaž na pamätník v Badíne, bol to pamätník pomoci Sovietskeho zväzu SNP. Sú tam tri krídla, lebo bol to taký letecký most, bolo to aj druhej paradesantnej brigáde a prvému československému leteckému stíhaciemu pluku, toto som sa snažil v reliéfoch vyjadriť," komentoval dielo zobrazujúce "pomoc ranenému kamarátovi". "Vždy som chcel zobraziť človeka, nie politiku, človeka v krízových momentoch, ktoré ho vystavia takémuto príkoriu, ktoré musí absolvovať a musí sa brániť nejakým spôsobom," prízvukuje 86-ročný umelec, ktorý zažil ako Bratislavčan, 11-ročný gymnazista, bombardovanie hlavného mesta. "Bývali sme na Vajanského nábreží, evakuovali nás do Mlynian, do kaštieľa, kde sme pobudli nejaký čas, a tam som pokračoval v štúdiu na gymnáziu v Zlatých Moravciach. Tam som zažil aj momenty Povstania, na stanici, lebo som bol 'vlakárom'. Lietadlá lietali nad nami," spomína člen mierového hnutia a prízvukuje: "Som proti násiliu a proti vojnám, vždy mi ide o človeka."

Súčasťou výstavy je aj Vikov reliéf s názvom Reminiscencie - spomienky partizána. "Doma nechal svoju rodinu a zažil vo vojne svoje útrapy. Toto naša mládež pozná iba z filmov, neželal by som jej, aby to bola skutočnosť," podčiarkol umelec.

Zdroj: FB MK SR

Ako napovedá názov expozície, výstava nepredstavuje iba poctu neutíchajúcemu odkazu našich dejín, ale vzdáva súčasne úctu národným umelcom Orestovi Dubayovi, Vincentovi Hložníkovi a Ladislavovi Snopkovi. Dubay bol zakladateľom slovenskej grafickej školy. Jeho originálne grafické cykly na tému SNP sú plné humanizmu a civilizmu. Hložník prispel veľkou mierou k európskemu a svetovému uznaniu slovenskej grafickej školy, pričom rozvinul úchvatné grafické cykly s tematikou SNP a oslobodenia. Ladislav Snopek vytvoril geniálne súbory medailérskej tvorby, ako aj pomníkové diela k podnetom SNP: na Štrbskom plese, Strečne, Slavíne, Martine, v Trnave a podobne.

Výstava potrvá do 30. augusta. Jej súčasťou sú tiež vyznamenania, ktoré získavali odbojári, pamätné medaily, ale aj publikácie o výtvarníkoch.

(TASR)

Páčil sa vám článok?