Outsider Will Hunting s happy-endom

30.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Sú aj géniovia iba outsidermi, ktorí svojím „postihnutím“ patria vlastne na okraj spoločnosti? Ak áno, americký režisér Gus Van Sant svojím rok starým filmom Dobrý Will Hunting (do našej distribúcie sa dostal až teraz!) len pokračuje v sérii príbehov o vydedencoch, ktorí sa motkajú niekde na periférii a do vzorcov našich bežných medziľudských vzťahov nie a nie sa trafiť.

Po narkomanoch a prostitútoch je jeho Will Hunting (v podaní Matta Damona) - upratovač na univerzite, chronický bitkár a cynický lump ďalšou postavičkou, ktorá je pocitovo niekde celkom „inde“ ako zvyšok sveta, a s tým zvyškom ani nevie a nechce nadväzovať žiadne nadbytočné kontakty. Ak na seba vie upozorniť niečím ušľachtilým, je to jeho matematická genialita, vďaka ktorej ho jeho okolie objaví a rozhodne sa za ním celkom nepribuchnúť dvere. A ďalej už ide „len“ o klasický príťažlivý konflikt: cit verzus intelekt.

Gus Van Sant bol doteraz vyhláseným nezávislým filmovým tvorcom. Po filme Dobrý Will Hunting si už tento prívlastok asi mnohí odpustia. Za všetko hovoria už len dve sošky Oscarov (za scenár a vedľajšiu mužskú rolu pre naozaj skvelého Robina Williamsa, konečne oslobodeného od série silene smiešnych pitoreskných postavičiek).

Film je pre alternatívnu scénu „príliš“ pekný, jasný, zrozumiteľný, navyše s jednoznačným happy-endom. To však neznamená, že ide o film zlý. Naopak, má nápaditý scenár, sebaisté herecké výkony, štipku zvláštneho humoru aj na Hollywood prekvapivo pozvoľne príjemné tempo. Až na tie nešťastné hollywoodske konce, ktoré sú už prekliatím a nepríjemnou chronickou chorobou mnohých solídnych filmov.

Aj Will Hunting je na konci postihnutý nutkaním tvorcov narýchlo všetko vyriešiť ako šibnutím čarovného prútika, „v prospech“ diváka. Je tu psychiater, ktorý ako jediný Willovi odolá a navyše v ňom objaví kus dobrého chlapa, zjaví sa femme fatale, ktorá ho presvedčí, že láska je cennejšie ako večné potĺkanie sa a riešenie neriešiteľných matematických príkladov. Zaujímavý film, ktorý sa na konci mení na ťažko uveriteľnú rozprávku. Napriek tomu Dobrý Will Hunting patrí medzi to najlepšie, čo v týchto dňoch kiná ponúkajú.

Alexandra Tinková

Dobrý Will Hunting sa presvedčí, že láska je cennejšie ako večné potĺkanie sa a riešenie neriešiteľných matematických príkladov.
FOTO - archív

Páčil sa vám článok?