V Mirbachovom paláci vystúpi francúzsky klavirista M. Zecchini s recitálom pre ľavú ruku

11.3.2019

Zdroj: FB M.Z.

Páčil sa vám článok?

Francúzsky klavírny virtuóz Maxime Zecchini odohrá v Bratislave v rámci kultúrneho programu Mesiaca frankofónie sólový koncert, na ktorom odznejú klasické diela Verdiho, Ravela a ďalších hudobných skladateľov ľavou rukou. Podujatie sa uskutoční vo štvrtok 14. marca o 18. h v Mirbachovom paláci.

Myšlienka koncertu stojí na hudobnom diele francúzskeho skladateľa Mauricea Ravela Koncert pre ľavú ruku (Concerto pour la main gauche), ktorý bol venovaný Paulovi Wittgensteinovi, rakúskemu klaviristovi povolanému do bojov prvej svetovej vojny, počas ktorých prišiel o pravú ruku. "Zecchiniov projekt s koncertom pre ľavú ruku získal oficiálnu nálepku francúzskej organizácie Misia k storočnici prvej svetovej vojny (Mission du centenaire de la Premiére Guerre mondiale) na počesť stého výročia ukončenia prvej svetovej vojny," uviedla pre TASR Daniela Zelenáková z Francúzskeho inštitútu na Slovensku.

V programe odznejú diela Skriabina (Prelúdium a nokturno opus 9 č. 1), Verdiho (Miserere, úryvok z opery Trubadúr), Masseneta (Méditation de Thais), Ravela (sólová úprava Koncertu pre ľavú ruku), Belliniho (Casta Diva, úryvok z opery Norma) a Schulhoffa (Suita č. 3). Vstup na podujatie je voľný.

(TASR)

Páčil sa vám článok?