Febiofest v Bratislave privíta aj britského režiséra P. Stricklanda

13.2.2019
Febiofest - kino

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Medzinárodný festival filmových klubov Febiofest (20. - 26. 3.) privíta režiséra, ktorý za jeden rok obehol prestížne festivaly v Berlíne, Cannes a Benátkach, filmára, ktorý vyvolal nevídanú kontroverziu vo svojej domovskej krajine, i držiteľa európskeho Oscara.

Ukrajinský režisér Sergej Loznica, ktorý za jediný rok stihol s troma filmami obehnúť tri áčkové festivaly a na svojom konte má desiatky ocenení, zavíta do Bratislavy na spoločné pozvanie festivalov Visegrad Film Forum, kde bude mať masterclass a MFFK Febiofest a osobne uvedie päť svojich filmov. A to vrátane dokumentu Majdan, ktorý zachytáva búrlivú zimu na prelome rokov 2013 a 2014, keď centrum Kyjeva žilo občianskymi protestmi proti režimu prezidenta Janukovyča. Informovala o tom Zuzana Kizáková, PR manažérka MFFK Febiofest, ktorý v slovenskej premiére uvedie aj Loznicov najnovší film Proces: "Dokument, ktorý prináša unikátne historické zábery, zobrazuje jeden z prvých inscenovaných politických procesov v Stalinovom Sovietskom zväze pod taktovkou priam smrtonosného sudcu, podpísaného pod mnohými ľudskými životmi." Na programe budú aj ďalšie Loznicove snímky - Krotká, Moje šťastie a Predstavenie.

Pozvanie do Bratislavy prijal aj režisér Wojciech Smarzowski. Štvornásobný víťaz poľských filmových cien       osobne uvedie film Klérus, ktorý vyvolal v Poľsku, kde sa ku katolíckej cirkvi hlási viac ako 90 percent obyvateľov, nevídanú kontroverziu. "Otvorene totiž ukazuje, hoci na fiktívnych filmových príbehoch štyroch kňazov, skutočné praktiky a hriechy duchovných katolíckej cirkvi - vrátane pedofílie, smilstva, alkoholizmu či korupcie," poznamenala Kizáková.

Profilová sekcia Osobnosti klubového filmu bude hostiť aj britského režiséra Petra Stricklanda, držiteľa európskeho "Oscara" za film Katalin Varga (2009). V slovenskej predpremiére prestaví film Také krásne šaty - duchársky príbeh o prekliatych šatoch, ktoré putujú od človeka k človeku s ničivými dôsledkami. "V premiére zahrá MFFK Febiofest aj snímku The Field Guide to Evil, hororovú antológiu mýtov, povestí a ľudových rozprávok z rôznych kútov sveta v podaní viacerých režisérov, v ktorej jeden z príbehov zrežíroval," dodala.

V poradí 26. ročník MFFK Febiofest s podtitulom "Zlo sa vo filme neskryje" prinesie vyše stovku snímok v deviatich sekciách. V Bratislave sa odohrá v Kine Lumiére, Kine Mladosť a Artkine za zrkadlom. Následne poputuje do ďalších 15 miest po Slovensku.

(TASR)

Páčil sa vám článok?