Storočnicu Československa pripomína aj fotografická výstava, ktorú ešte stále môžete navštíviť...

15.12.2018

Zdroj: abn

Páčil sa vám článok?

Celý rok si pripomíname sté výročie založenia Československej republiky a práve túto udalosť reflektuje aj Slovenské národné múzeum prostredníctvom výstavy dvoch renomovaných fotografov – jedného slovenského, ktorým je Tomáš Hulík, a druhým českým, Liborom Sváčekom. Ich spoločná výstava s názvom Česko/Slovensko je pre verejnosť už sprístupnená a pár mesiacov ešte potrvá.

Sviatok založenia spoločnej republiky si Tomáš Hulík a Libor Sváček pripomenuli fotografickou výstavou Česko/Slovensko, ktorá prináša pohľad na krásu oboch našich krajín, zaujímavých svojou architektúrou a prírodnými scenériami. Slovenský fotograf Tomáš Hulík, ambasádor značky Nikon, popredný slovenský dokumentarista a prírodovedec spolupracoval s českým fotografom Liborom Sváčkom aj na rovnomennej publikácii, ktorú im na otvorení výstavy pokrstil generálny riaditeľ Slovenského národného múzea Branislav Panis.

Zdroj: SNM

​Od slávnostného otvorenia, ktoré bolo v priestoroch Slovenského národného múzea sú snímky sprístupnené aj širokej verejnosti. ,,Je pre mňa česť osláviť toto výnimočné spoločné jubileum oboch našich národov a súčasne prezentovať naše jedinečné kultúrne a prírodné dedičstvo, ktoré sa my, Slováci, zatiaľ ešte stále len učíme si vážiť. Rovnako sme chceli prostredníctvom výstavy Česko/Slovensko v Slovenskom národnom múzeu spolu s Liborom Sváčkom ukázať to najkrajšie, čo v obidvoch krajinách máme,” vyjadril sa Tomáš Hulík.

Zdroj: SNM

Do spoločného projektu slovenský fotograf zahrnul aj sprievodné podujatie, ktoré pomenoval Inšpirácie Tomáša Hulíka. Koncom novembra predstavil prostredníctvom svojich prác aj svoje ,,srdcové” námety a témy. 42-ročný milovník prírody sa netají tým, že svoju krajinu zbožňuje: ,,Z dôvodu svojich posledných filmársko-fotografických projektov som po Slovensku precestoval takmer 200 000 kilometrov. Je to nádherná krajina, obdarená rozmanitosťou lesov, hôr, riek, lúk, pasienkov, jazier, vysokohorských plies, ale aj hradov, kaštieľov a drevených kostolov, ktoré si do dnešných dní zachovali svoju jedinečnosť. Cez naše územie prešli dejiny a zanechali tu nezmazateľné stopy,” dodal T. Hulík. Výstava fotografií pri príležitosti 100.výročia Česko/Slovensko je širokej verejnosti prístupná do 26.mája 2019.

 (ts, ars)

Páčil sa vám článok?