V Savoy Gallery vystavia obraz za 150 tisíc eur

21.11.2018
Obraz slovenského výtvarníka Michaela Gavrieliho

Zdroj: TS

Páčil sa vám článok?

Už v nedelu sa v  Savoy Gallery uskutoční vernisáž obrazov chorvátskeho autora Željka Lesara a slovenského umelca Michaela Gavrieliho.

Zatiaľ čo Lesar je skúsený výtvarník, známy hlavne maľbami prírody a zvierat, Gavrieli sa začal tvorbe svojich energetických obrazov venovať len pred niekoľkými rokmi. Používa pri tom striebro, ale aj 24-karátové zlato. Hodnota niektorých veľkoformátových obrazov tak prevyšuje aj sumu 100 tisíc eur. Na výstave nazvanej Žiara tieňov predstaví 15 svojich diel, cena najdrahšieho spomedzi nich, obrazu Zlatý fénix, je až 150 tisíc eur.

Michael Gavrieli nemá klasické umelecké vzdelanie, výtvarné diela vstúpili do jeho života úplnou náhodou počas pobytu v Prahe. „Uchvátilo ma, ako sa dajú farby kombinovať, ako sa s nimi dá hrať a akými najrôznejšími spôsobmi je možné s nimi pracovať. O čosi neskôr som natrafil na výtvarnú techniku nazývanú enkaustika, pri ktorej viac zaváži schopnosť kombinovať rôzne farebné odtiene ako zručnosť pri narábaní so štetcom. Pracuje sa pri nej totiž so žehličkou a špeciálnym voskom na papier alebo plátno. Prvý obrázok spravený týmto spôsobom ma tak nadchol, že som sa rozhodol sám si to vyskúšať.“ Dnes Gavrieli študuje psychológiu farieb a tvorí obrazy tak, aby boli nielen umeleckým dielom, ale aby fungovali aj ako ochrancovia zdravia, šťastia či finančnej prosperity.

Vernisáž výstavy Žiara tieňov sa uskutoční v nedeľu 25. novembra 2018 o 17. hodine v Savoy Gallery na Mostovej 2 v Bratislave. Obrazy oboch umelcov v nej môžete obdivovať až do 1. decembra.

(TS,nc)

Páčil sa vám článok?