Bratislavské ZUŠ vytvorili 160-členné symfonicko-vokálne teleso - predstaví sa už dnes večer v Redute!

14.11.2018

Zdroj: Peter Brenkus

Páčil sa vám článok?

V bratislavskej Redute sa v stredu o 18.00 hod. uskutoční druhý koncert v rámci cyklu Junior. Predstaví sa na ňom 160 žiakov jedenástich bratislavských Základných umeleckých škôl pod taktovkou dvoch dirigentov – Jozefa Chabroňa a Vladimíra Dianišku. Svoj talent predvedú mladí sólisti – huslista Teo Gertler a hobojistka Alžbeta Struňáková.

Základné umelecké školy po prvýkrát prezentovali spoločný projekt vo forme koncertu v roku 2016. "Po dvoch rokoch sa koncert symfonického orchestra a speváckeho zboru bratislavských ZUŠ zrealizuje na pôde SF," doplnila k podujatiu, na ktorom sa stretnú žiaci ZUŠ Miloša Ruppeldta, Júliusa Kowalského, Ľudovíta Rajtera, Exnárova, Hálkova, Vrbenského, Jozefa Kresánka, Eugena Suchoňa, Istrijská, Františka Oswalda a Jána Albrechta. Mladí umelci uvedú diela svetových a slovenských skladateľov, medzi ktorými je aj Etuda Ľubice Čekovskej, ktorá vznikla pre túto výnimočnú príležitosť.
      Vo štvrtok (15. 11.) o 19.00 vystúpi v Redute v rámci cyklu C - Populárne koncerty okrem orchestra SF aj Slovenský komorný orchester s umeleckým vedúcim Ewaldom Danelom. "Tentokrát sa v Koncertnej sieni SF predstavia spolu s členkami komorného zoskupenia Trio Clavio, ktoré tvoria tri výrazné hudobníčky – klarinetistka Jana Černohouzová, huslistka Lucia Fulka Kopsová a klaviristka Lucie Soutorová Valčová," priblížila tlačová tajomníčka Slovenskej filharmónie Martina Tolstova.

Česko-slovenské trio vzniklo v roku 2013. Na štvrtkovom koncerte uvedú v premiére skladbu súčasnej českej skladateľky Sylvie Bodorovej - Tri pre tri a sláčikový orchester. Úvod a záver koncertu bude patriť komornému orchestru, ktorý do svojho programu zaradil diela Antonína Dvořáka a Josefa Suka.

(TASR, foto: Peter Brenkus)

Páčil sa vám článok?