FOTO: Na vernisáži výtvarníka Igiho Brezu sa speváčka pozerala na svoje vlastné vystúpenie...

10.11.2018

Zdroj: Milina Strihovská

Páčil sa vám článok?

Vo štvrtok 8.novembra sa v petržalskom podniku Kafé Lampy uskutočnila vernisáž diel bratislavského výtvarníka Igiho Brezu. O hudobnú produkciu sa mala postarať speváčka Eva Battyányi, ale pre hlasovú indispozíciu si spolu s ostatnými prítomnými napokon pozrela vlastné vystúpenie iba z videozáznamu na televíznej obrazovke.

Igi Brezo sa narodil s talentom pre maľbu. Svedčí o tom skutočnosť, že začal maľovať už dvojročný a najskôr to pochopiteľne boli portréty členov svojej rodiny. Napriek talentu a danostiam však nešiel študovať maľbu. Zostala však stále jeho vášňou. Dlhé roky pôsobil ako hotelier a v súčasnosti je hlavne cestovateľ, ktorý vo voľnom čase maľuje. Profesionálne sa tomu venuje od roku 2008 a stálou inšpiráciou je pre neho príroda. Igiho diela videli na jeho výstavách už v Čechách, Paríži, Londýne, USA, Izraeli, Číne, Mexiku, Kolumbii. Niektoré jeho obrazy boli vystavené v prestížnej jeruzalemskej galérii House of Quality. a tiež v exkluzívnej Galérii na Galilejskom jazere.

Zdroj: FB L.Š.

​Na vernisáži mala spievať Eva Battyányi, na čo viacerí prítomní celkom tešili, ale hoci bola osobne prítomná, tak pre problémy s hlasom sa jej plánované vystúpenie odohralo len prostredníctvom videoprojekcie.

Zdroj: Milina Strihovská

​Kurátorom výstavy je Ivan Matulík, ktorý Igiho predstavil a porozprával o jeho živote a diele a vernisáž aj otvoril. Prekvapil tiež tým, že uviedol umelecky ladený krátky film v HD kvalite o Igim Brezovi, ktorý režíroval a natočil Miroslav Bartoš. Film hovorí aj o zdrojoch, pohnútkach, technikách a ideológii tvorby Igiho Brezu.

Zdroj: Milina Strihovská

​Nakoniec sa dostal k slovu aj výtvarný kurátor Ľuboslav Moza, ktorý doplnil Ivana Matulíka niektorými faktami o umeleckých zahraničných aktivitách Igiho a zároveň pre neho priniesol a odovzdal mu jeho ocenenie, ktoré mu bolo udelené v Taliansku ako jedinému umelcovi z vystavovaných umelcov.

Zdroj: FB Kafé Lampy

(mv, foto: Milina Strihovská, FB Kafé Lampy)

Páčil sa vám článok?