Záujem o históriu mesta neustále rastie

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

O aktivitách Mestského múzea, ktoré si v uplynulých dňoch pripomenulo 135. výročie svojho založenia, sme sa pozhovárali s jeho riaditeľom Petrom HYROSSOM.

- Mestské múzeum bolo založené v roku 1868 Okrášľovacím spolkom, ktorý vznikol niekoľko mesiacov predtým. Išlo o skupinu nadšencov, ktorí cítili potrebu založiť v meste takúto inštitúciu a našli pochopenie aj u vedenia mesta, ktoré poskytlo pre potreby múzea tri priestory v Starej radnici. Hneď od začiatku venovali jednotlivci, ale aj spolky, predmety do zbierok múzea, ktoré sa postupne etablovalo na váženú mestskú inštitúciu. Obdobie rozkvetu nastalo v medzivojnovom období, keď múzeum fungovalo v rámci Vedeckých ústavov mesta Bratislavy spolu s Mestskou knižnicou a Mestským archívom. Na jeho čele stál Ovídius Faust, výrazná postava v dejinách múzea. V tomto období múzeum získalo ďalšie priestory v Apponyiho paláci. Ďalší rozvoj nastal po nástupe riaditeľa Šimona Janča v 60. rokoch. V súčasnosti má múzeum vyše 100-tisíc zbierkových predmetov a 10 expozícií po celom meste.

Ktoré vaše aktivity v poslednom období vzbudili najväčšiu pozornosť?

- V poslednom období sa sústreďujeme najmä na prácu s mládežou. V spolupráci s Metodickým pedagogickým centrom mesta Bratislavy oslovujeme najmä základné školy a snažíme sa najmladšej generácii priblížiť múzeum jej rodného mesta. Preto pripravujeme k výstavám rôzne súťaže a interaktívne programy, kde sa mládež môže priamo zapájať do diania na výstave. Myslíme si, že to je cesta, ako pritiahnuť nielen mladého návštevníka, ale aj staršiu generáciu. Z aktivít v minulom roku spomeniem výstavu Škola starých rodičov, ktorá predstavovala školu na začiatku 20. storočia, ďalej výstavu Cesty k Nílu, čo bola prezentácia výskumu územia starého Egypta slovenskými bádateľmi. V tomto roku má veľký úspech výstava v spolupráci s vydavateľstvom Buvik, kde sa konajú pravidelné čítania hercov bratislavských divadiel pre najmladšiu generáciu.

Rastie záujem Bratislavčanov o históriu mesta?

- Na túto otázku ťažko možno odpovedať, ale snažíme sa robiť čo najviac pre to, aby záujem Bratislavčanov o ich múzeum rástol. Faktom je, že počet návštevníkov sa každoročne zvyšuje.

Zhováral sa Juraj Handzo
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?