VIDEO: Hlavnú cenu festivalu Jeden svet získal český dokument o slovenských brancoch

17.10.2018

Zdroj: FB Jeden svet

Páčil sa vám článok?

Po šesťdňovom filmovom maratóne sa v utorok večer (16.10.) zavŕšila bratislavská časť 19. ročníka Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Jeden svet. Na záverečnom ceremoniáli vyhlásili ocenenia súťažnej sekcie Slovensko a Česko za ľudské práva. Cena Jedného sveta 2018 putuje filmu Až přijde válka českého režiséra Jana Geberta.

Ocenený dokument zobrazuje 18-ročného Petra, ktorý sa na prvý pohľad nijako neodlišuje od rovesníkov. Pred niekoľkými rokmi však založil organizáciu Slovenskí branci a jeho intenzívnym vojenským výcvikom uprostred slovenských lesov prešlo vyše dvesto mladých mužov. V maskáčoch a s maketami samopalov sa podrobujú jeho autoritatívnym sklonom. Peter verí, že jeho organizácia má budúcnosť a plánuje jedného dňa odložiť uniformu a osloviť masy ako politik.

Film o znepokojivom vzostupe nacionalizmu na Slovensku a o fungovaní moci zaujal medzinárodnú porotu v zložení: slovenská režisérka a producentka Iveta Grófová, britský režisér a producent Mike Chamberlain, ktorý tvorí pre medzinárodné stanice ako BBC, Arte či HBO, a český režisér a pedagóg Václav Kadrnka.

Zvláštne uznanie získal dokument Hranice práce režisérky Apoleny Rychlíkovej. Sleduje investigatívnu novinárku Sašu Uhlovú, ktorá sa na pol roka zamestnala v najhoršie platených zamestnaniach, aby opísala a skrytou kamerou ukázala, aké sú priam "otrocké" pracovné podmienky v súčasnom Česku. Cenu divákov si pripísal austrálsky film Azúrová režisérky Kariny Holden. Snímka nie je iba správou o alarmujúcom stave oceánov a nášho životného prostredia, ale zachytáva aj inšpiratívne príbehy osobností, ktoré sa rozhodli stať aktívnymi ochrancami.

Festivalový deň vo videoskratke:

Za šesť dní uviedol Jeden svet v Bratislave spolu 94 projekcií 67 domácich i zahraničných filmov. Ďalších 29 projekcií pre školy, ktoré navštívilo vyše 2500 žiakov, sa uskutočnilo v rámci sekcie Jeden svet deťom. Na festivalovú pôdu zavítalo vyše 60 hostí – režisérov, producentov, aktivistov, spisovateľov, historikov, sociológov, environmentalistov či reportérov z Európy aj z USA. Diváci mohli priamo s tvorcami diskutovať po 20 filmoch a čakalo na nich aj 20 podujatí sprievodného programu – diskusií s odborníkmi, masterclass, prednášok aj stand-up šou – od tém vraždy Jána Kuciaka, cez život Rómov na Slovensku, osud Olega Sencova vo väzení, utečencov v gréckych táboroch až po otázky pedofílie, anorexie či ochrany životného prostredia. "Spolu na podujatia Jedného sveta 2018 v Bratislave zavítalo 10.000 návštevníkov," dodala Kizáková na margo festivalu, ktorý tento rok organizátori venovali spomienke na zavraždeného novinára Jána Kuciaka a archeologičku Martinu Kušnírovú. Diváci si mohli po prvý raz pozrieť aj nový krátky film Osudy slobody režiséra Jakuba Šuvadu, venovaný Jánovi Kuciakovi.
      Festival pokračuje do 18. októbra v Košiciach, následne poputuje do 20 slovenských miest.

(TASR, foto a video: FB Jeden svet)

Páčil sa vám článok?