Herci divadelného súboru Astorky patriacej pod BSK zažiarili v New Yorku

9.10.2018

Zdroj: Peter Breier

Páčil sa vám článok?

Koncom septembra odohrali herci Divadlo ASTORKA Korzo ´90, ktoré je v zriaďovateľskej pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja, divadelnú hru svetoznámeho kontroverzného dramatika Thomasa Bernharda „Pred odchodom na odpočinok“ v réžii Juraja Nvotu na festivale v New Yorku, kde sa predstavili ako jediný súbor zo Slovenska.

Plné hľadisko ocenilo divadelníkov veľkým ohlasom, potleskom a početnými gratuláciami po predstavení. Predstavenie sa v New Yorku odohralo 28. 9. 2018, práve v „Deň Václava Havla v New Yorku“, ktorý vyhlásil v roku 2016 newyorský starosta Bill de Blasio. „Teší nás každý jeden úspech nášho divadla, najmä keď je to v zahraničí, čo svedčí o jeho kvalitných predstaveniach a hereckých výkonoch. Zároveň je spätnou väzbou pre hercov a jeho tvorcov, aby ďalej prinášali zaujímavé hry a inscenácie,“ vyjadril sa predseda BSK Juraj Droba. 

Festival s názvom Rehearsal for truth. Theater festival in honor of Vaclav organizoval The Vaclav Havel Library Foundation v New Yorku v priestoroch Českej národnej budovy na Manhattane od 24. do 30. septembra 2018. Župné Divadlo ASTORKA Korzo ´90 bolo pozvané na základe umeleckého renomé a pre reflektovanie spoločenských aktuálnych otázok v svojich divadelných inscenáciách. Práve na problém vyrovnávania sa s fašistickou minulosťou, ktorý je stále aktuálny, nielen v Európe reflektuje divadelná hra Thomasa Bernharda „Pred odchodom na odpočinok“, v ktorej sa newyorskému publiku predstavili Zuzana Kronerová, Marta Sládečková a Peter Šimun.

Táto inscenácia už vyhrala Grand Prix na festivale Nová dráma/New Drama a Peter Šimun získal cenu DOSKY za najlepší mužský herecký výkon sezóny za postavu sudcu Rudolfa Höllera. Súbor dostal pozvanie aj na ďalšie dve podujatia a to Galavečer s Madeleine Albrightovou a odhaľovanie busty Václava Havla v areáli newyorskej Columbia University pri príležitosti 100. výročia vzniku Československa.

(ts, bsk, foto: Pavol Breier)

Páčil sa vám článok?