Na Fakulte architektúry prezentujú najlepší slovenský komunikačný dizajn

8.10.2018
Národná cena za dizajn 2018

Zdroj: Facebook/ Národná cena za dizajn

Páčil sa vám článok?

Fakulta architektúry Slovenskej technickej univerzity (STU) je miestom výstavy prác finalistov Národnej ceny za dizajn 2018 - Komunikačný dizajn. Verejnosť sa dozvie mená víťazov v jednotlivých kategóriách a zároveň meno osobnosti, ktorá získa Cenu za kultúrny prínos v oblasti dizajnu.

Národná cena za dizajn je najvyšším ocenením v oblasti dizajnu, ktoré spoločne vyhlasujú Slovenské centrum dizajnu a Ministerstvo kultúry SR. Od roku 2015 sa striedavo hodnotí a prezentuje produktový a komunikačný dizajn. Aktuálny ročník patrí komunikačnému dizajnu a prácam, ktoré boli zrealizované počas rokov 2016 a 2017. "Prihlásilo sa 252 prác, porota bola dosť prísna, ale napriek tomu postúpilo do druhého kola 160 prác. Na výstave vidíme 87 prác, z ktorých už sú tie ocenené, podľa súčasných odborníkov najlepšie za posledné dva roky," informovala riaditeľka Slovenského centra dizajnu Mária Rišková.

Do NCD bolo možné prihlasovať práce v troch kategóriách - Profesionálny dizajn, Študentský dizajn a Dizajn s pridanou hodnotou. Prihlasovanie prebiehalo do 25. apríla a prihlásené práce v dvoch kolách v priebehu mája a júna hodnotila odborná medzinárodná porota v zložení Eva Kašáková, Juraj Blaško, Aysegül Izer, Kathrin Pokorny-Nagel, Marek Pistora a Sven Lindhorst-Emme. "Porotu sa nám podarilo zostaviť z dizajnérov z Nemecka, Rakúska, Turecka, Poľska a ČR, mnohí z nich sú pedagógovia, alebo dlhé roky vedú svoju vlastnú prax," doplnila k porote jej predsedníčka, zároveň kurátorka výstavy finalistov a dizajnérka Eva Kašáková. Výsledkom hodnotenia je výber prác, ktoré postúpili na výstavu, voľba ocenených v jednotlivých kategóriách, udelenie špeciálnej Ceny poroty a Ceny za kultúrny prínos v oblasti dizajnu.

Verejnosť si bude môcť pozrieť 15. ročník súťaže, rozhodnutia poroty a jej výber prác od 9. októbra do 25. novembra na Fakulte architektúry STU. Expozícia sa koná na dvoch miestach. Prvá časť - uvítacia, ideová je vo foyer budovy, druhá, ktorá má podobu klasickej prehliadky prác finalistov, je v priestoroch bývalej kotolne upravených na výstavné priestory. O priestorové riešenie výstavy sa postarala dvojica dizajnérov Matúš Lelovský a Peter Liška.

 Aj tento rok má NCD vo svojom programe sprievodné podujatia, ktoré reflektujú niektoré otázky dizajnérskej praxe aj aktivity pre širšiu verejnosť. V odbornej časti programu figurujú podujatia na témy spolupráce architektov a grafických dizajnérov alebo verejných súťaží. Piatkovému galavečeru bude predchádzať konferencia In The Midl Forum, ktorej témou je spolupráca medzi klientom a dizajnérom. Program dopĺňajú komentované prehliadky výstavy NCD 2018 - KD, ktoré sa budú konať mesiac po sebe - 25. októbra a počas finisáže 25. novembra. Podrobný program nájdu návštevníci na sociálnych sieťach a webstránke Slovenského centra dizajnu.

Novinkou 15. ročníka NCD je sprievodný web. "Všetky práce finalistov si ľudia môžu pozrieť buď na výstave, alebo online na blogovej stránke www.ncd2018.tumblr.com," povedala  Kašáková k webovej prezentácii, ktorá obsahuje krátke popisy v slovenskom aj anglickom jazyku a fotografie prác všetkých vystavujúcich.

Slávnostné vyhlásenie mien autorov ocenených diel sa uskutoční v piatok 12. októbra v Novej Cvernovke.

(TASR)

Páčil sa vám článok?