Blíži sa tradičná prehliadka ľudovej tvorby

2.10.2006
Páčil sa vám článok?

V dňoch 4. - 5. septembra sa uskutoční 14. ročník prehliadky tradičnej výroby, remesiel a ľudového umenia. Nad podujatím Dni majstrov ÚĽUV prevzal záštitu minister kultúry Rudolf Chmel a primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský.

Hlavným organizátorom podujatia je Ústredie ľudovej umeleckej výroby Bratislava, spoluorganizátorom je mesto Bratislava. Podujatie sa koná s finančnou podporou ministerstva kultúry. Dni majstrov sú reprezentatívnou ukážkou činnosti Ústredia ľudovej umeleckej výroby, jedinej inštitúcie svojho druhu na Slovensku. Sú ukážkou tvorby majstrov - remeselníkov, teoretikov a výtvarníkov, ktorí svojou prácou udržiavajú tradíciu ľudovej umeleckej výroby na Slovensku a prezentujú ju v najvyššej kvalite.

V sobotu 4. septembra a v nedeľu 5. septembra sa v čase od 10. do 18. hodiny uskutoční na Primaciálnom námestí prehliadka výrob a výrobkov remeselníkov a majstrov ľudovej umeleckej výroby (vstup voľný). Súčasne sa na Nádvorí sv. Juraja bude konať Škola remesiel, čo sú tvorivé dielne pre deti. Deti sa priamo na mieste môžu zapísať do tvorivých dielní pod vedením odborných lektorov a priučiť sa tkaniu na krosnách, paličkovaniu čipiek, drevorezbe, drotárskej výrobe, točeniu na hrnčiarskom kruhu, plsteniu, výrobe šúpoľových bábik či zdobeniu medovníkov. Vstup je voľný. Od nedele 5. septembra bude vo Dvore remesiel na Obchodnej 64 sprístupnená výstava Svet podľa nití - Paličkovaná čipka z tvorby ÚĽUV.

Páčil sa vám článok?