Mikuláš príde na Hviezdoslavovo námestie

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Jednou z tradičných predvianočných atrakcií v Starom Meste je aj príchod Mikuláša. O tom tohtoročnom sme sa pozhovárali s vedúcim oddelenia kultúry staromestského miestneho úradu Dionýzom HUTÁROM.

- Tento rok sa Mikuláš po dvoch rokoch opäť vráti do centra Bratislavy. Presnejšie na zrekonštruované Hviezdoslavovo námestie do priestoru, kde je klzisko a kde bude stáť vianočný strom. Väčšina bratislavských detí bola vlani z Mikuláša sklamaná. Do Grassalkovichovej záhrady ho prišli privítať celé húfy, ale kým prešli aj so svojimi rodičmi zbytočne dôslednou kontrolou pri vchode do prezidentskej záhrady, Mikuláš už bol na ceste do ulíc Starého Mesta. Aj preto mestská časť Staré Mesto tento rok pripravila vlastný mikulášsky program na umelej ľadovej ploche na Hviezdoslavovom námestí. Jeho súčasťou bude nielen príchod očakávaného Mikuláša, ale aj tradičné rozsvietenie veľkého vianočného stromčeka pred budovou SND.

Kedy príde Mikuláš do Starého Mesta?

- Celý program sa začne v stredu 5. decembra o 16. hodine oficiálnym otvorením prevádzky klziska, ktoré vstupuje do svojej tretej sezóny. Približne 15 minút po šestnástej na Hviezdoslavovo námestie príde Mikuláš, ktorý spoločne so starostom Starého Mesta Andrejom Ďurkovským rozsvieti vianočný stromček. Vo veľkom zábavnom programe pri klzisku potom vystúpia skupiny Peha, Tweens, Salco, P.S., speváci Dara Rolins, Robo Papp, Beáta Dubasová, chýbať nebude ani ľadová revue, kakaovníci, humoristi Miro Noga a Štefan Skrúcaný, ako aj populárny herec Maroš Kramár. Mikuláš bude tohto roku veľmi štedrý, pre deti bude mať nachystaných vyše 10 tisíc sladkostí. Nepríde však na koči, ale zo Slovenského národného divadla. Po skončení programu sa v sprievode vyberie z Hviezdoslavovho námestia po Panskej na Ventúrsku ulicu do Zichyho paláca.

Dostane zrekonštruovaná časť námestia tento rok aj novú výzdobu?

- Nové osvetlenie dostane vianočný stromček, na ktorom bude množstvo veľkých a malých bielych žiaroviek. Nad klziskom bude osvetlenie z malých žiaroviek, ktoré vytvorí akési svietiace nebo. Budúci rok chceme na námestí postaviť ruské kolo a detský kolotoč, ktoré by sa mohli stať ďalšími predvianočnými atrakciami Starého Mesta.

Zhováral sa Milan Šeršík
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?