Sochu Andreja Bagara už umiestnili na novom mieste neďaleko Bagarovej ulice

2.10.2006
Páčil sa vám článok?

Staromestské miestne zastupiteľstvo už dávnejšie rozhodlo o odstránení sochy Andreja Bagara z Hviezdoslavovho námestia. Na základe dohody medzi starostami Starého mesta a Dúbravky pamätník previezli do Dúbravky.

Vzhľadom na veľkosť pomníka pozostávajúceho z dvoch bronzových odliatkov sa napokon upustilo od pôvodného zámeru postaviť ho na začiatku Bagarovej ulice pri budove Všeobecnej úverovej banky a socha bola napokon osadená v Parku družby neďaleko spomínanej ulice. Demontáž, prevoz a opätovné osadenie dvoch rozmerných bronzových objektov zabezpečoval mestský investor pamiatkovej obnovy Paming, ktorý má s podobnými prácami dlhoročné skúsenosti. Ako nám povedali reštaurátori A. Baník a L. Chamuti, v podstavci postavy A. Bagara, vážiacej viac ako jednu tonu, museli najprv do bronzu vyrezať sondu, aby zistili, akým spôsobom bola socha ukotvená. Následne bol vyhotovený projekt, na základe ktorého boli v Dúbravke vybetónované vyše meter hlboké základy s vynechaním pre stredový tŕň, ktorý zaručuje stabilitu sochy. Prevoz sa uskutočnil pomocou nákladného vozidla s mechanickou rukou. „Samozrejme, sochu sme museli zdvihnúť a previezť tak, aby nedošlo k jej poškodeniu, pretože bronz je na niektorých miestach hrubý iba päť milimetrov,“ hovorí A. Baník, ktorý celý prevoz zabezpečoval.

„Myslím si, že súsošie sa dostalo na dôstojné miesto,“ povedal starosta Dúbravky Peter Polák na margo osadenia sochy. „Ak sa poslanecký návrh na revitalizáciu celého parku uskutoční, súsošie by mohlo byť jeho novou dominantou.“

Socha A. Bagara bola odliata v roku 1986 a jej autorom je akademický sochár F. Bollo. Autorom bronzového pamätného objektu s nápisom a celkového riešenia súsošia je prof. arch. D. Kuzma.

Podľa našich informácií z prostredia dúbravskej samosprávy sa údajne uvažuje o premenovaní Parku družby na Park Andreja Bagara.

Páčil sa vám článok?