Akademický maliar Andrej Augustín: Na výstave Textil Art of Today si prídu na svoje aj ľudia, ktorí do galérie často nechodia

11.9.2018
0
Textile Art of Today

Zdroj: Jena Šimková

Páčil sa vám článok?

Bratislava, konkrétne múzeum moderného umenia Danubiana Meulenseen Art Museum v Rusovciach, sa stala dejiskom najväčšieho medzinárodného výtvarného projektu v strednej Európe. Medzinárodná výstava Textile Art of Today 2018 (potrvá do 11. novembra) prezentuje súčasnú textilnú a vizuálnu tvorbu z celého sveta, no ako sme sa presvedčili, zaujať môže aj laikov. My sme sa porozprávali s jedným z organizátorov výstavy, akademickým maliarom Andrejom Augustínom.

Ako sa zrodila myšlienka výstavy Textil Art of Today?

Po náhlom odchode našej mamy, textilnej výtvarníčky Boženy Augustínovej, sa skupina umelcov rozhodla na jej počesť pripraviť výstavný projekt, kde hlavné ocenenie ponesie jej meno. V roku 2006 sme mali ešte málo skúseností a vlastne sme ani netušili, do akých rozmerov a významu výstava Textile Art of Today narastie.

Koľko vystavovateľov z koľkých krajín a koľko diel tu môžeme vidieť?

Ide o textilné trienále, čiže každý ročník je raz za tri roky. Tohto ročníka sa zúčastnilo približne 400 umelcov zo 49 krajín sveta. Výber na výstavu je veľmi prísny, kurátorská porota vybrala na samotnú výstavu 83 autorov. Je tu zastúpený skoro celý svet, dá sa povedať, že vystavujúci sú z piatich kontinentov.

Marian Bijlenga z Holandska, ktorá získala hlavné ocenenie, Grand Prix Božena Augustínová. Dielo má obrovské rozmery 9 x 4,2 metra:

Zdroj: Jena Šimková

Ako dlho trvá pripraviť takúto výstavu?

Je to veľmi náročné na čas, financie a logistiku. Pracujeme skutočne v malom tíme a veľa vecí sa učíme za pochodu. Som presvedčený, že každý ročník je výrazne lepší. A ono to vlastne nikdy nekončí, pretože je to putovná výstava po piatich galériach Európy. Keď reinštalácie výstav skončia, sme na začiatku roku 2020 a to už je najvyšší čas pripravovať nový ročník.

Ste špeciálne hrdý na niektoré mená, ktoré sa vám podarilo na výstavu získať?

Nechcem žiadne meno zvlášť vyzdvihovať, lebo ide o celok. Pre nás je najdôležitejšie, aby samotná výstava bola pre návštevníka galérie silným umeleckým a aj emotívnym zážitkom.

Andrej Augustín (vľavo):

Zdroj: FB Andrej Augustín

Keby sme porovnali umenie textilu s inými oblasťami výtvarného umenia, čím je špecifické? Čo si pod tým máme presne predstaviť?

Z môjho pohľadu je to umelecká disciplína, ktorá je veľmi slobodná a cítim tam veľký potenciál pre experimentovanie. Veľakrát si návštevník výstavy položí otázku, je toto ešte textil? Nedávame žiadne obmedzenia, čo sa týka materiálu, dôraz sa dáva na kvalitu, nápad, myšlienku, ale tiež schopnosť umelca prepojiť nové technológie a umelecký textil.

Dielo Japonca Takumi Ushio, tiež získalo cenu Excellent Award (udeľujú sa tri tieto ceny). Sú to veľké textilné sochy, ktoré pôsobia ako veľké úle:

Zdroj: Jena Šimková

Čo môžu návštevníci na výstave vidieť?

Mottom nášho podujatia je prepájanie súčasných technológií a textilného umenia. V tom vidíme budúcnosť tohto projektu. Už dnes je na výstave niekoľko takých diel. Tento ročník sme pre návštevníkov pripravili nesúťažnú novinku, je ňou virtuálna realita v umení. Je to nový zážitok, o ktorý bol na vernisáži obrovský záujem.  To znamená, že sa pomocou špeciálnych okuliarov teleportujete na umeleckú planétu, kde uvidíte umelecké diela v netradičnom prostredí.

Môže táto výstava zaujať aj vysloveného laika, ktorý o výtvarnom umení veľa nevie? Čím? 

To určite, ako som už spomenul, miestnosť s virtuálnou realitou má prilákať návštevníkov, ktorí nenavštevujú galérie tak často. Ale toto ich určite zláka a zrazu sa ocitnú v nádhernom prostredí galérie a okolitého parku Danubiany. A možno na tomto čarovnom mieste začnú vnímať umenie intenzívnejšie a stanú sa pravidelnými návštevníkmi galérií.

V popredí háčkovaný kôň od Renáty Ormandíkovej, názov: "Muzikanti z Brém". V pozadí vidíme avangardné saká od Evy Šrubařovej. Obe autorky sú zo Slovenska:

Zdroj: Jena Šimková

Pri tradičných obrazoch existujú diela, ktorých cena sa pohybuje v závratných výškach, to je všeobecne známe. Má aj tento druh výtvarného umenia nejaké svoje, nazvime to legendy obrovskej hodnoty? Ktoré to sú? 

Určite áno a vôbec ich nie je málo. Ja spomeniem len dvoch vizuálnych umelcov, ktorí sa zaoberajú textilnou tvorbou. Úžasná Janet Echelman, ktorá vytvára veľké textilné siete nad metropolami miest a to je neskutočný zážitok, no a Nick Cave a jeho prekrásne textilné sochy. No uvidíme, možno v budúcnosti sa aj oni zúčastnia podujatia Textile Art of Today a ich diela navštívia Bratislavu.

(Úvodná fotografia: Zľava na stene inštalácia diela, ktoré bolo vyrobené z umelohmotných pások. Autorka Sui Park, z USA, získala cenu Excellent Award. Vedľa "Tváre" od autorky Yoon Ji Seon z Južnej Kórei, ktorá tiež získala cenu Excellent Award ( po hlavnej cene, druhé najvyššie ocenenie), toto dielo je pútavé i tým, že je z oboch strán pohľadovo zaujímavé.)

(ms)


Páčil sa vám článok?