Fašiangy budú inteligentnou zábavou

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

V nedeľu 5. marca sa v centre mesta uskutoční multimediálny projekt Bratislavské fašiangy 2000, ktorý organizuje bratislavský magistrát a Mestské kultúrne stredisko.

Trasa sprievodu povedie ulicami Starého Mesta - od Bibiany cez Laurinskú, Nedbalovu, Františkánsku, Zámočnícku, Michalskú, Ventúrsku, Panskú a Radničnú ulicu s cieľom na Hlavnom námestí. Na podrobnosti sme sa spýtali programového riaditeľa Mestského kultúrneho strediska Marcela ŠUSTEKA.

- Podujatie pozostáva z bizarného karnevalového sprievodu masiek a veľkého zábavného programu na Hlavnom námestí. V sprievode i v programe sa predstaví množstvo účinkujúcich. Divadelnú sféru bude reprezentovať súbor Continuo z Prahy, Teatro Tatro z Nitry, Myjavské pouličné divadlo, bratislavské súbory Dunajka a Úsmev, divadlo Meluzína z Brna, divadlo Zádrapky zo Senice, ale aj mnohí kaukliari, verklikári, žongléri, chodúliari, hltači ohňa. Príde skupina historického šermu Cassanova z Banskej Bystrice a domáce Tovarišstvo starých bojových umení a remesiel. Symbolický návrat ku koreňom fašiangových tradícií ponúknu folklórne súbory Vienok, Polienko, Technik a SĽUK. Hudobným vyvrcholením programu budú skupiny Šlapeto z Prahy, Lojzo a brnianska Českomoravská hudební společnost.

Čo bude najväčšou atrakciou slávností?

- V čele sprievodu pôjde už tradične primátorský pár v otvorenom koči, celá trasa bude lemovaná originálnymi fašiangovými zástavami. Návštevníci si budú môcť vybrať z viacerých karnevalových masiek, občerstvenie je zabezpečené v tradičných mestských stánkoch.

Prečo ste sa rozhodli fašiangové slávnosti opäť koncipovať ako karnevalový sprievod? Očakávate, že sa na ňom zúčastnia aj Bratislavčania?

- Vzťah slobodných občanov slobodného mesta k uvoľnenej, spontánnej zábave Bratislavčania presvedčivo dokumentovali najmä pri predvlaňajšom fašiangovom veselí, keď sa ich v centre mesta zišlo takmer 20 tisíc. Vzhľadom na mimoriadnu príťažlivosť podujatia očakávam v prípade priaznivého počasia opäť „plný dom”. Inteligentná zábava s množstvom historických odkazov lokalizovaná do exteriérov historického jadra mesta - to je kľúčový prvok koncepcie tohto projektu. Je v ňom i výzva všetkým tvorivým obyvateľom i návštevníkom Bratislavy - všade, na ktoromkoľvek mieste po trase sprievodu i na námestí, privítame vaše nápady, kreácie, výtvarné i programové pokusy.

Zhováral sa Slavo Polanský


NÁŠ ROZHOVOR
Páčil sa vám článok?