Letné kino opäť prichádza aj na pláž na nábreží

27.6.2018
0

Zdroj: Bažant Kinematograf, Robo Hubač

Páčil sa vám článok?

Aj tieto letné prázdniny sa môžu diváci na celom Slovensku vrátane Bratislavy tešiť na projekcie letného kina, ktoré príde na kolesách. Autobusy Bažant Kinematograf s kolekciou piatich celovečerných slovenských a českých filmov navštívia spolu 29 miest. V Bratislave bude letné kino počas piatich týždňov premietať na Magio pláži (14. júl – 17. august).

Sezónu otvorí slovensko-ukrajinský film Čiara režiséra Petra Bebjaka. Film sa stal najúspešnejším slovenským titulom uplynulého roka, odniesol si cenu za réžiu z festivalu v Karlových Varoch, získal najviac cien Slovenskej filmovej a televíznej akadémie Slnko v sieti, vrátane tej za najlepší film, a mal rekordný úspech aj v našich kinách. Hlavnú úlohu v tejto pašeráckej a rodinnej dráme z pohraničia vynikajúcu stvárnil Tomáš Maštalír, ktorý za postavu Adama Krajňáka, hlavy rodiny i pašeráckeho gangu, tiež získal národnú filmovú cenu Slnko v sieti za najlepší mužský herecký výkon.

Druhým slovenským filmom tohtoročnej kolekcie je tanečný film Backstage Andrey Sedláčkovej, súčasný príbeh o skupine mladých tanečníkov, ktorých životy zmení účasť v televíznej tanečnej súťaži. Film je plný výbornej hudby a kreatívnych tanečných čísel skupiny The Pastels od známeho choreografa Miňa Kereša.

Po Slovensku bude putovať aj najnovší film Jiřího Vejdělka Otcova volga, v ktorom sa matka s dcérou, v podaní vynikajúceho hereckého dua Eliška Balzerová a Tatiana Vilhelmová, na veteránskej volge vydávajú po stopách bývalých mileniek a priateľov ich nedávno zosnulého manžela a otca, aby odhalili jeho dlho ukrývané tajomstvo. 

Štvrtým titulom v ponuke Bažant Kinematografu 2018 je Po strništi bos, v ktorom režisér Jan Svěrák divákov i hrdinov svojho úspešného debutu Obecná škola (1991), vráti do čias Protektorátu Čechy a Morava, do obdobia raného detstva školáka Eda.

Filmovú kolekciu 16. kinosezóny uzatvára absurdná groteska Mareka Najbrta Prezident Blaník. Odohráva sa na pozadí skutočných udalostí druhej priamej voľby prezidenta Českej republiky a vystupuje v nej celý rad reálnych osobností českého politického a spoločenského života.

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?