Slovenská filharmónia predstaví Ginasteru, Guldu a Poulenca

16.5.2018
Hudobníci pomôžu domu albrechtovcov - filharmonia
Páčil sa vám článok?

Predposledná dvojica koncertov cyklu Hudba troch storočí je na programe Slovenskej filharmónie (SF) tento týždeň. Program predstaví troch skladateľov - Alberta Ginasteru (1916-1983), Friedricha Guldu (1930-2000) a Francisa Poulenca (1889-1963), ktorých spája odvaha prekročiť hranice hudobných žánrov a štýlov v ich kompozíciách.

 "Koncerty sa v tomto týždni uskutočnia mimoriadne v stredu 16. a vo štvrtok 17. mája," informovala Martina Tolstova, tlačová tajomníčka SF.

Argentínsky skladateľ A. Ginastera je autorom filmovej hudby, na svojom konte má opery, balety, symfóniu, sláčikové kvartetá a mnoho ďalších skladieb. K jeho najviac uvádzaným patria Tri tance z baletu Estancia, ktoré evokujú obraz jeho rodného kraja. V premiére zazneli 12. mája 1943.

Nasledovať bude Koncert pre violončelo a dychový orchester rakúskeho klaviristu a skladateľa F. Guldu. Dielo skomponoval pre slávneho rakúskeho violončelistu Heinricha Schiffa. Premiéra zaznela v máji 1981 pod taktovkou skladateľa v interpretácii Viedenského dychového súboru. Koncert v swingovom rytme zaznie v bratislavskej Redute v interpretácii mladého francúzskeho violončelistu Sebastiena Hurtauda.

V závere programu to bude hudba k baletu Lane, Francúza F. Paulenca. Suita zaznie v kompletnej verzii pre orchester a zbor v interpretácii SF a Slovenského filharmonického zboru.

Populárny program zaznie v naštudovaní stáleho hosťujúceho dirigenta SF Leoša Svárovského. Koncerty sa začnú o 19.00 h.

(TASR)

Páčil sa vám článok?