Keď dvaja mafiáni hrajú na dve strany

17.11.2006
Páčil sa vám článok?

„Dvorný“ režisér americko-talianskej mafie Martin Scorsese zostal obľúbenej téme verný aj vo svojom najnovšom filme Na druhej strane. Jeho dej sa odohráva v súčasnom Bostone, kde organizovanému zločinu vládne Frank Costello (Jack Nicholson).

Na druhej strane zákona stoja muži zo špeciálnej vyšetrovacej jednotky štátnej polície, ktorej šéfuje kapitán Queenan (Martin Sheen). Ani jeden z bossov nenecháva nič na náhodu. Polícia poverí nováčika Billyho Costigana (Leonardo DiCaprio), aby prenikol medzi Costellových ľudí - „vyrobia“ mu temnú zločineckú minulosť a Billy si získa Costellovu dôveru.

Lenže aj Costello má svojho človeka v radoch polície - je to mladý policajt Colin Sullivan (Matt Damon), ktorý sa poznal s Costellom ešte ako malý chlapec. Pravda, ani Costello, ani Queenan nie sú na hlavu padnutí a čoskoro prídu na to, že majú medzi sebou zradcu - ide „len“ o to, zistiť, kto to je. Paradoxne sa tým, kto má nájsť „krysu“ vo vlastných radoch, stane práve Sullivan, ktorý rozohrá nebezpečnú a riskantnú hru...

M. Scorsese stavil predovšetkým na hviezdne obsadenie. J. Nicholson obdaril svoju postavu množstvom protichodných, ale pritom uveriteľných polôh, keď pôsobí raz dojmom láskavého otca a inokedy ho vidíme v zakrvavenom odeve, keď si odbehne od vybavovania účtov. Aj M. Damon spojil polohy od sympatického mladíka od susedov po intrigána, ktorý sa pre záchranu vlastnej kože neštíti ničoho. DiCaprio stále vyzerá ako chlapec, ktorý si nalepil falošné fúzy, a v úlohe drsného policajta nie je presvedčivý. Známych hercov - Marka Wahlberga, Aleca Baldwina - obsadil režisér do ďalších úloh.

Thriler Na druhej strane je profesionálne bezchybne odvedeným filmom, ktorý nás drží v napätí od začiatku do konca. A pritom si ani neuvedomíme, že keby sme podobný príbeh zasadili, povedzme, do slovenských reálií, išli by sme sa v kine popučiť od smiechu a neverili by sme mu ani pol minúty.

Páčil sa vám článok?