J. Lábus a O. Kaiser v španielskej klasike

16.11.2006
Páčil sa vám článok?

Možno sa nájde, ale dosť o tom pochybujem, aj dnes človek, ktorý spochybní uvedenie štyristo rokov starého románu majstra Cervantesa Don Quijote na divadelných doskách.

Trojica Milan Lasica, Július Satinský a Vladimír Strnisko by takémuto nedôverčivému realistovi okamžite vyčistili žalúdok. Ak už nie slovne, aspoň uvedením Cervantesovho diela.

Majster Cervantes nemal jednoduchý život. Jeho podstatnú časť strávil vo väzení či v zajatí berberských pirátov. Prešiel celú Andalúziu a poznal biedny život ľudí potvrdený hmotnou núdzou literárneho velikána. Žiadna kronika nespomína, kto nadanému Španielovi robil na jeho potulkách spoločnosť. Možno chodil sám. A tiež môže byť pravdepodobné, že v jeden vlahý večer, mu práve kvôli osameniu zišiel na um príbeh svetoznámej dvojice zasnívaného rytiera Don Quijote a jeho verného sluhu, dobromyseľného sedliaka Sancha Panzu.

Človek má chuť vzdychnúť: vďaka ti Bože za biedu talentov - lebo len s hladným bruchom a pod   hviezdnou oblohou môžu vzniknúť najväčšie umelecké skvosty. Cervantesov Don Quijote je toho dôkazom. Vie to aj režisér predstavenia uvedeného v Štúdiu L+S Vladimír Strnisko, ktorý s úsmevom hovorí, že každý je povznesený pri zmienke o svetoznámom románe, ale nikto ho neprečítal celý. Tým zdôrazňuje ťažkú úlohu pri výbere textu, ktorý autori použili do divadelnej verzie.

V interpretácii známej českej dvojice Jiří Lábus (Don Quijote) a Oldřich Kaiser (Sancho Panza) príbeh stráca na melanchólii, ktorú má na ňom tak rád Milan Lasica. Možno dokonca povedať, že je drsný. Či už nevyberavým slovníkom alebo hmatateľným podaním skutočnosti. Ruka, ktorá vám podáva divadelnú čašu naplnenú príbehom o rytierovi, má už očividne za sebou kus života a nesedela pri písacom stroji. Rúbala drevo, až triesky lietali. Rozprávanie má však humor, s ktorým obaja herci kráčajú už dlhé roky.

Cervantesov román je vzácny aj tým, že ponúka možnosti. Zasmiať sa, zamyslieť, prejsť sa dejinami, bojovať s obrami, potácať sa medzi stádom svíň, či zaľahnúť pri ladnej krivke rozhorúčenej Španielky. Ktorú z týchto možností si vyberiete, záleží len na vás. Štúdio L+S uvádza divadelné predstavenie Don Quijote dva až trikrát v mesiaci, najbližšie v decembri.

Páčil sa vám článok?