Fascinujúci výlet pod morskú hladinu

16.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Kritici a publicisti po celej Európe sa nadchýnajú. Nie je to uhrančivá Brutálna Nikita, nie je to podmanivý Leon, ani zvláštne spojenie nezrelosti Mily Jovovic a drsnosti Bruca Willisa v Piatom elemente. A predsa je to Luc Besson.

Po úspešnej Magickej hlbočine sa francúzska režisérska legenda znovu vydala pod hladinu oceánu. S prekvapujúcim výsledkom.

Filmovou udalosťou pod názvom Atlantis je už len ten fakt, že majster dramatických príbehov so zvláštnou príchuťou magična, ktorý svojimi filmami vytvoril svojbytný žáner - akýsi protipól amerických umelinových akčných snímok, sa rozhodol nakrútiť dokument. tentoraz na svoju odyseu nepotreboval oceľových superhrdinov z mäsa a kostí, ani príšery z iných planét a galaxií.

Jednoducho zhmotnil, ozvučil a dal do pohybu detský sen (ako sám režisér Atlantis označuje). Ak sa Bessonovi ako malému chlapcovi snívali takéto sny, je čo potichu závidieť. A pozerať sa - 68 minút na plátne defiluje podmorský svet v celej svojej nádhere. Hra svetla a tmy, divadlo farieb. Všetko je v pohybe.

Zvláštne spoločenstvá rýb, ktoré blúdia pred okom kamery, potom náhle zmiznú, riadiac sa ktovieakými oceánskymi zákonitosťami. Delfíny vo fascinujúcom podmorskom tanci. Bossovia oceánskeho podsvetia - žraloci, ktorí sa pred vašimi očami pobijú o kus potravy. Tvary a živí tvorovia, akých ste ešte nevideli. Nádherné koralové útvary, vytvárajúce bizarné mestečká, v ktorých sa „to všetko“ odohráva. Život pod vodou bez človeka. Žijeme si svoj svet na súši a neuvedomujeme si, že aj pod vodou sa toho toľko deje. Aj toto mal Besson na mysli, keď sa s kamerou a tímom tvorcov vrhol do oceánskych vôd.

Aj tu majú obyvatelia svoje presné zákonitosti, osudy, príbehy, „melie“ sa to tu tak isto ako „u nás hore“. Verte, keď vám to hovorí jeden z najuhrančivejších filmových rozprávačov Európy, navyše syn potápačských inštruktorov a sám amatérsky potápač Besson. Keď si k tomu všetkému prirátate hudbu Erica Serru, akoby vyvierajúcu z podmorských hlbín práve v momente, keď to všetko sledujete, Atlantis vás vtiahne do svojho sveta, z ktorého sa vám po vyše hodine ani nebude chcieť...

Alexandra Tinková

Francúzsky filmový režisér Luc Besson sa opäť pozrel pod morskú hladinu. Po Magickej hlbočine to je Atlantis.
FOTO - archív

Páčil sa vám článok?