Tváre ľudí, ktorí prežili holokaust: Priblíži vám ich fotografická výstava M.Štraucha

15.3.2018
0
Miňo Štrauch - fotografia

Zdroj: Slovak Press Photo

Páčil sa vám článok?

Galéria Nadácie Slovak Press Photo v Bratislave sprístupnila verejnosti fotografickú výstavu Tváre života. Jej autor Maňo Štrauch prezentuje portréty ľudí, ktorí prežili holokaust.

V ich očiach, vráskach a vo výraze tváre je prežité prenasledovanie, koncentračné tábory, vyvraždenie celých rodín, strata najbližších. To všetko ich poznačilo, ale chuť žiť im ostala. Séria portrétov vznikla v sociálnom zariadení pre seniorov Ohel David Ústredného zväzu židovských náboženských obcí v Slovenskej republike, kde dožívajú poslední pamätníci udalostí druhej svetovej vojny.

Autor urobil poslednú fotografiu manželov Ľudovíta a Magdalény Nagelovcov, ktorí prešli troma koncentračnými tábormi a žili spolu 74 rokov. Návštevník sa dozvie aj o osude Otílie Winterovej Politzerovej, ktorá sa narodila v roku 1915 v Budapešti, Elvíre Weiszovej Kohnovej (1915, Moravce pri Šahách), Helene Baginovej Weilovej (1910, Debrecín) a Alexandra Bachnára (1919, Topoľčany). Autor vystavuje aj dokumentárne zábery zo židovského cintorína v časti Kazimierz poľského Krakova a z koncentračného tábora Osvienčim. Okrem budov a plota s dvojitým ostnatým elektrickým drôtom sú tam pozostatky umučených ľudí v podobe hromady topánok, vlasov, okuliarov, ale aj spaľovacia pec či zoznam väzňov s číslami nad 48.000. 

„Nie je to uzavretý cyklus portrétov. Mám ešte niekoľkých nafotených, ale chýbajú mi ich príbehy, pretože oni neradi hovoria. Tiež chcem odfotografovať ďalších vyhliadnutých ľudí,“ na stredajšej (14.3.) vernisáži výstavy povedal autor. 

Niekoľkonásobný víťaz súťaže Slovak Press Photo týmto projektom pokračuje v práci na sociálnych témach. V nich zobrazuje ľudí, ktorí aj keď sú medzi nami, sú chudobní a osamotení na okraji spoločnosti.

Maňo Štrauch absolvoval Institut tvůrčí fotografie na Slezskej univerzite v Opave. Získal ocenenie M.I.L.K. z celosvetovej súťaže na Novom Zélande, je držiteľom Grand Prix Slovak Press Photo a viacerých ocenení zo súťaže Czech Press Photo. Je hlavný fotoreportér týždenníka Trend.

Výstava potrvá do 20. apríla. Galéria je otvorená v stredu a vo štvrtok od 13. do 16.30 hod. 

(TASR)

Páčil sa vám článok?