Pre milovníkov filmov: Febiofest prichádza s novou sekciou

11.3.2018
0
Febiofest

Zdroj: Febiofest

Páčil sa vám článok?

Vyše dvadsiatku filmov s rôznorodými príbehmi a spracovaniami z celého sveta prinesie na blížiaci sa 25. ročník Medzinárodného festivalu filmových klubov Febiofest, ktorý sa v Bratislave uskutoční od 15. do 21. marca 2018, jeho nová sekcia Bez limitov.

„Dlhodobo v programe Febiofestu kombinujeme aj dokumentárne, aj experimentálne filmy, a tak si prajeme, aby publikum riskovalo s nami. A aby sa ľudia s otvorenosťou vydali na filmy z novej sekcie práve preto, že tieto snímky nemajú žiadne limity a prinesú im úplne nový divácky zážitok. Filmy, ktoré sú v tomto výbere, síce nepochádzajú z dielní známych režisérskych mien, ale o to dôležitejšia je pre nás ich inovatívnosť, ich témy, aktuálnosť a kvalita,“ vysvetlil umelecký riaditeľ MFFK Febiofest Přemysl Martinek.

Nová sekcia Bez limitov uvedie na Febiofeste v slovenských premiérach aj víťazné snímky z renomovaných festivalov v Berlíne, Locarne či Jihlave ako aj nominantov na Oscara.

Režisér Sean Baker prichádza s neobyčajne silnou snímkou, ktorú si obľúbili kritici aj diváci hneď po jej svetovej premiére na prestížnom festivale Cannes. Dej filmu The Florida Project sa odohráva neďaleko Disneylandu. Očarujúca šesťročná Moonee a jej kamaráti si užívajú leto, radosť zo slobody a kopčekov zmrzliny nemá šancu ohroziť zložitý svet dospelých. Čo na tom, že Moonina 20-ročná matka každý týždeň divoko zháňa peniaze na nájomné? V jednej z titulných úloh sa prestaví aj Willem Dafoe, ktorý si za postavu vyslúžil nomináciu na Oscara.

Ďalej môžete vidieť aj vôbec prvý sýrsky film uchádzajúci sa o Zlatú sošku v histórii Oscarov, dokument Poslední v Aleppe / Last Men in Aleppo, ktorý získal aj Cenu poroty na festivale v Sundance. Zaznamenáva život členov tímu Biele helmy.

Z krajiny, ktorá sa už siedmy rok zmieta vo vojnovom konflikte, sa na plátne MFFK Febiofestu predstaví aj hraný belgicko-francúzsky film Phillippa Van Leeuwa Insyriated. Oko kamery zaostruje na ženu, ktorá je s troma deťmi uväznená v obliehanom meste. Zo svojho bytu sa snaží spraviť bezpečné útočisko pre rodinu i susedov.

Unikátny dokument z prostredia vysokej politiky prináša zas na plátno francúzsky režisér Yann LʼHénoret v snímke Emmanuel Macron: Zákulisie víťazstva / Emmanuel Macron: Les Coulisses dʼune victoire. Počas ôsmich mesiacov mala kamera tohto filmu ako jediná prístup do zákulisia Macronovho neobyčajného vzostupu a ako jediná snímka vôbec mapuje víťazné ťaženie mladého muža krátko pred štyridsiatkou.

Diváci v sekcii Bez limitov nájdu aj celovečernú animovanú drámu Tehran Taboo iránskeho režiséra Ali Soozandeha, v ktorej tvorcovia v niekoľkých príbehoch skúmajú sexuálny dvojaký meter, skrývajúci sa za pokrytectvom života v súčasnom Iráne. Mladá žena potrebuje operáciu na „obnovu“ panenstva; právnik na Islamskom revolučnom súde sa snaží vymámiť od prostitútky sexuálne služby; tehotná žena si zúfalo hľadá prácu, aby mohla žiť nezávisle; mladé ženy sú za obrovské peniaze predané do Dubaja.

V novej sekcii však uvedú aj snímky z poľskej, českej, nemeckej či francúzsko-portugalskej produkcie. Premieta sa v kinách Lumière, Mladosť, Klap a Artkine za zrkadlom.

(ms)

Páčil sa vám článok?