V Opere SND sa v La traviate predstaví ruská sopranistka Julia Novikova

27.2.2018
0
Julia Novikova

Zdroj: julianovikova.com, Thilo Beu

Páčil sa vám článok?

V marci zavítajú na našu prvú opernú scénu zahraniční hostia. Vo štvrtok 15. marca sa v inscenácii opery La traviata predstaví v hlavnej úlohe ruská sopranistka Julia Novikova, a ako Alfredo kazašský tenorista Medet Chotabaev.

Julia Novikova patrí medzi ruské sopranistky, ktoré si získali obdiv publika na svetových operných i koncertných pódiách. Jej kariéru odštartovalo víťazstvo na opernej súťaži Plácida Dominga Operália (2009). Na svetovú scénu vykročila impozantne účinkovaním v televíznom uvedení opery Giuseppe Verdiho Rigoletto v hudobnom naštudovaní dirigenta Zubina Mehtu, kde po boku Plácida Dominga (Rigoletto), stvárnila postavu Gildy. V hviezdnom obsadení sa ďalej predstavili Ruggero Raimondi (Sparafucile) a Vittorio Grigolo (Vojvoda z Mantovy). Televízny prenos z autentických miest, kde sa príbeh Rigoletta odohrával, vysielali v takmer 150 krajinách sveta. Dnes patrí Novikova medzi častých hostí Štátnej opery vo Viedni, berlínskej Staatsoper Unter den Linden, Kráľovnú noci si zaspievala na festivale v Salzburgu, v Marrinskom divadle v Petrohrade debutovala pod taktovkou Valery Gergieva. Tlieskali jej v Paríži, Londýne, Moskve, New Yorku, Montreale, Buenos Aires i v Santiagu de Chile.

V Slovenskom národnom divadle hosťuje Julia Novikova po prvý raz, a to vo Verdiho opere La traviata v úlohe Violetty Valery, dámy s kaméliami. Verdiho inšpirovala v tomto diele téma veľkého „románového príbehu“ o parížskej kurtizáne Marii Duplessis z románu Alexandra Dumasa mladšieho. Verdi s libretistom Piavem predostiera príbeh ľudskej biedy i vznešenosti, príbeh ženy, ktorá napriek krutosti osudu miluje bezvýhradne. Predmetom jej záujmu je Alfredo Germont, ktorého na predstavení 15. marca stvárni v Opere SND ďalší hosť, tenorista Medet Chotabaev, rodák z Kazachstanu.

V réžii Mariána Chudovského, pod taktovkou Dušana Štefánka trojicu hlavných predstaviteľov doplní v úlohe Germonta Daniel Čapkovič. Do konca aktuálnej sezóny je Verdiho operný hit na programe už len dvakrát - 15. marca a 12. apríla.

V marci privíta naša prvá operná scéna aj ďalších hostí. V Rossiniho opere Barbier zo Sevilly sa v úlohe Almavivu predstaví Juraj Hollý, a ako Rosina Štěpánka Pučálková, známa ária Figara zaznie v podaní Pavla Remenára (2. 3.). Režisér Peter Konwitschny naštudoval v Opere SND niekoľko produkcií, medzi nimi Halévyho operu Židovka. Hlavnú úlohu na predstavení 4. marca si diváci vypočujú v podaní Ludmily Slepnevy. V marci (17. 3.) sa opäť predstaví v titulnej úlohe Verdiho opery Macbeth Dalibor Jenis. Zaujímavé je sólistické obsadenie Mozartove opery Don Giovanni (21. 3.) - Donnu Annu stvárni Jana Šrejma Kačírková, Donu Elviru Jana Kurucová.

(TASR)

Páčil sa vám článok?